Εγκυμοσύνη μετά από επιλόχειο κατάθλιψη - Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Εγκυμοσύνη μετά από επιλόχειο κατάθλιψη - Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των γυναικών παρουσιάζει μία μικρή διαταραχή συμπεριφοράς μετά τον τοκετό, ωστόσο σε ένα ποσοστό 15% τα συμπτώματα αυτά είναι πιο σοβαρά και είναι ενδείξεις επιλόχειας κατάθλιψης.

Εάν έχετε ήδη βιώσει την επιλόχειο κατάθλιψη μία φορά, μία δεύτερη εγκυμοσύνη είναι λογικό να σας προκαλεί ανησυχία, άγχος και να έχετε ερωτήσματα όπως "μπορεί να συμβεί ξανά;". Τι πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν;

Ποιες είναι οι πιθανότητες να πάθετε επιλόχειο κατάθλιψη ξανά;

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες που έχουν είχαν επιλόχειο κατάθλιψη στο παρελθόν, είνια πιο πιθανό να πάθουν ξανά στο μέλλον, μετά από μία δεύτερη εγκυμοσύνη. Οι πιθανότηες όμως να μην πάθουν, είναι επίσης αυξημένες.

Σύμφωνα με το whattoexpect.com, οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτώματων επιλόχειας κατάθλιψης ξανά, κυμαίνονται από 30-70%, ποσοστό που καθορίζεται από τα συμπτώματα που είχε η νέα μητέρα την πρώτη φορά που είχε επιλόχειο κατάθλιψη. Όσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες.

Βέβαια, οι ειδικοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν περίπτώσεις γυναικών που πέρασαν επιλόχειο κατάθλιψη με βαριά συμπτώματα και μετά από μία επόμενη εγκυμοσύνης, δεν είχαν καθόλου. Αυτό συμβαίνει, γιατί η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετικές, όπως και οι κατά περίπωτση συνθήκες. Κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν εάν όχι καθορίζουν την επιλόχειο κατάθλιψη, είναι εξωγενείς και δε συμβαίνουν σε κάθε περίπτωση μωρού. Μεταξύ αυτών:

epiloxeios katathlipsi meta ton toketo

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε προλήπτικά για να μην πάθετε επιλόχειο κατάθλιψη ξανά;

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του βρέφους. Δεν προειδοποιεί για αυτό και δύσκολα μπορεί να αποτραπεί.

Εάν όμως έχετε ήδη πάθεθι επικλόχειο κατάθλιψη μία φορά, είναι ίσωςπιο εύκολο για εσάς να "διαβάσετε" τα σημάδια και σίγουρα υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τα "αντανακλαστικά" σας.

Μιλήστε με τον σύντροφο και την οικογένειά σας

Εάν αυτό το ζήτημα σας απασχολεί, καλό είναι να το μοιραστείτε. Μιλήστε με τους δικούς σα ςανθρώπους για το πώς νιώθατε την πρώτη φορά. Ο σύντροφός σας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας καλό είναι να έχουν εξοικειωθεί με τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά της επικοχείου κατάθλιψης, ώστε να μπορέσουν να σας βοηθήσουν άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό

Εάν είχατε επισκεφτεί κάποιον ειδικό την πρώτη φορά, συνεχίστε τις συνεδρίες και κατά τη διάρκεια αυτής της εγκυμοσύνης σας, αλλά και μετά.

Σκεφτείτε ρεαλιστικά, μην έχετε αυξημενες προσδοκίες από τον εαυτό σας

Μην πιέζετε τον εαυτό σας για το οτιδήποτε και εξωτερικεύστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με κάθε ευκαιρία.

Προσέξτε τη διατροφη σας - Αθληθείτε

Φροντίστε τον εαυτό σας, τη διατροφή σας και εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες D και Β, αυξάνει τον κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει και ότι οι γυναίκες που δεν γυμνάζονται καθόλου κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο επιρρεπείς στην κτάθλιψη μετά τον τοκετό.

epiloxeios katathlipsi nea mama

Ποια είναι τα συμτπώματα της επιλόχειου κατάθλιψης;

Τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης ποικίλουν και διαφέρουν ανά περίπτωση. Μπορεί να διαφέρουν και από μία εγκυμοσύνη σε μία άλλη. Γενικά, τα πιο συνήθη συμπτώματα στην εγκυμοσύνη είναι τα εξής:

  • καταθλιπτική διάθεση
  • απώλεια ενδιαφέροντος
  • απώλεια όρεξης
  • διαταραχές στον ύπνο
  • ενοχές - χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • άγχος

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved