Έρευνα: 1 στις 4 γυναίκες έχουν ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Έρευνα: 1 στις 4 γυναίκες έχουν ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Ένα από αυτά, και μάλιστα από τα πιο πολύτιμα, είναι και ο σίδηρος.

Γιατί είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη;

Ο σίδηρος συμβάλλει στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, η οποία υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Είναι επίσης σημαντικό συστατικό της μυοσφαιρίνης, μίας σχετικά μικρής πρωτεΐνης που προμηθεύει τους μύες του σώματος με οξυγόνο. Τέλος, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή πολλών ενζύμων και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η ροή του αίματος αυξάνεται, συνεπώς αυξάνονται και οι απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο. Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και του πλακούντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία έγκυος χρειάζεται συνολικά 800 χιλιοστόγραμμα (mg) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από αυτά, το έμβρυο και ο πλακούντας απαιτούν 300mg και η μητρική αιμοσφαιρίνη 500mg.

spanaki egkymosyni

Ποια τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου;

Η ανεπάρκεια σιδήρου έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεση της μέλλουσας μητέρα. Τα κύρια συμπτώματα είναι η αδιαθεσία και η κόπωση, ενώ σύμφωνα με έρευνες. η ανεπάρκεια σιδήρου στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί να γεννηθεί με αυτισμό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας κ.α. Η διάγνωση της ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με απλές εξετάσεις αίματος.

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα ποσοστά των γυναικών που έχουν ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη;

Τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας σχετικά με την πρόσληψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη δημοσιεύτηκαν στο Blood Advances τον Αύγουστο του 2021. Όπως φαίνεται, το 50% των εγκύων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου και 1 στις 4 έγκυες είχε ανεπάρκεια σιδήρου. Εντύπωση επίσης, προκάλεσε το γεγονός ότι το 40% των γυναικών δεν κάνει καν τον απαραίτητο έλεγχο, για να ελέγξουν τα επίπεδα σιδήρου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το American Society of Hematology και συμμετείχαν 44.552 γυναίκες από τον Καναδά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους το διάστημα 2013-2018.

«Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι πλέον συχνό φαινόμενο και έχει αρνητικές συνέπειες για τη μητέρα και το έμβρυο, εάν δεν εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως» αναφέρει η Dr. Jennifer Teichman, επικεφαλής της έρευνας.

Πηγές πληροφοριών: momjunction.com / sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved