Γιατί δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητό με το νήπιο παιδί σας αν είστε έγκυος

  • Συγγενής λοίμωξη από κυτταρομεγαλοίο (CMV)
  • Πώς μεταδίδεται ο κυτταρομεγαλοϊός
  • Για να αποφύγετε τη μόλυνση του ιού - Προληπτικά βήματα στην καθημερινή σας ρουτίνα
Γιατί δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητό με το νήπιο παιδί σας αν είστε έγκυος

Αν είστε έγκυος και μοιράζεστε φαγητό με το νηπιάκι σας ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο να φάτε μερικά φρούτα από το πιάτο του παιδιού σας ή να φάτε το παγωτό που άφησε ή να κλέψετε μια δυο μπουκιές από τη φρουτόκρεμα ή το smoothie που του ετοιμάσατε, όμως αν είστε έγκυος υπάρχει λόγος που θα πρέπει να έχετε δικό σας πιάτο.

Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).

Συγγενής λοίμωξη από κυτταρομεγαλοίο (CMV)

kyttaromegaloios 1

Συγγενής λοίμωξη ονομάζεται κάθε λοίμωξη που μεταδίδεται από την μητέρα στο νεογνό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω του πλακούντα.

Ο κυτταρομεγαλοϊός είναι μια κοινή λοίμωξη, η οποία είναι μέρος της οικογένειας των ιών του έρπητα, ένας ερπητοϊός, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μια γυναίκα αν νοσήσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών συμπεριλαμβανομένων σάλιο, σπέρμα, αίμα, ούρα, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Μόλις μολυνθεί ένα άτομο, ο ιός παραμένει αδρανής στο σώμα του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Πώς μεταδίδεται ο κυτταρομεγαλοϊός

Ο CMV βρίσκεται στο σάλιο, στα ούρα, στο αίμα, στο σπέρμα, στα κολπικά υγρά, στα κόπρανα και στο μητρικό γάλα των μολυσμένων ατόμων. Μεταδίδεται με στενή επαφή (φιλί, σεξουαλική επαφή), με μεταμόσχευση οργάνων από οροθετικό δότη, από τη μητέρα στο κύημα (είτε μέσω του πλακούντα (ενδομητρίως), είτε κατά τον τοκετό ή το θηλασμό και με σχετικά μικρή πιθανότητα), καθώς και με μετάγγιση μολυσμένου αίματος.

Ενώ ο CMV είναι γενικά ακίνδυνος για έναν υγιή ενήλικα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και αναπτυξιακές δυσκολίες όπως απώλεια ακοής, απώλεια όρασης και εγκεφαλική παράλυση όταν μεταδοθεί στο μωρό σας ενδομήτρια.

Και όπως αναφέραμε και παραπάνω οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης του ιού από το ένα άτομο στο άλλο περιλαμβάνουν την επαφή με σάλιο, τα ούρα και το μητρικό γάλα. (Όλα αυτά που είναι "κόκκινες σημαίες" για τις νέες και μέλλουσες μαμάδες).

kyttaromegaloios 3

Για να αποφύγετε τη μόλυνση του ιού, φροντίστε να εφαρμόσετε τα ακόλουθα προληπτικά βήματα στην καθημερινή σας ρουτίνα:

  • Μην μοιράζεστε φαγητό με τα μικρά σας, καλαμάκια, κουτάλια, πιρούνια και ποτήρια
  • Μην βάζετε τις πιπίλες στο στόμα σας
  • Αποφύγετε την επαφή με σάλιο του παιδιού σας ειδικά όταν το φιλάτε (τα μικρά μας συνηθίζουν να έχουν σαλάκια στα μαγουλάκια τους)
  • Μην μοιράζεστε την ίδια οδοντόβουρτσα
  • Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα CMV, περισσότερα από 30.000 μωρά στις ΗΠΑ γεννιούνται με κυτταρομεγαλοϊό (CMV) ετησίως. Από αυτά, περίπου 6.000 έχουν ή ενδέχεται να εμφανίσουν μόνιμες αναπηρίες. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Την επόμενη φορά που θα πάτε να πιείτε μια γουλιά νερό από το μπουκάλι του παιδιού σας ή να φάτε την τελευταία μπουκιά που άφησε στο πιάτο του και μάλιστα χρησιμοποιώντας το δικό του κουτάλι ή πιρούνι, θυμηθείτε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτή σας η κίνηση στο αγέννητο μωρό σας.

Μάθετε περισσότερα για τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV) εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved