Έρευνα: Τρέφονται οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη όσο καλά θα έπρεπε;

Πολύ μικρό ποσοστό εγκύων προσλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με έρευνα.

Έρευνα: Τρέφονται οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη όσο καλά θα έπρεπε;

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική την περίοδο της εγκυμοσύνης για την υγεία του βρέφους, αλλά και της ίδιας της μέλλουσας μητέρας. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν τρέφεται σωστά με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Στον αντίποδα, ένα ποσοστό εγκύων που προσλαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι θεωρείται υγιές, ενώ σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών στην εγκυμοσύνη καταναλώνει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα αλατιού.

"Πολλές έγκυες δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών και πιο συγκριμένα σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, ψευδάργυρου, βιταμινών A, C, D, E, K, B6, φολικού οξέος και χωλίνης, ακόμα και εάν παίρνουν συμπληρώματα διατροφής." αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Regan Bailey, καθηγητής στο Purdue University.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο Bailey και οι συνάδελφοί του συνέλλεξαν στοιχεία από περισσότερες από 1.000 έγκυες μεταξύ 20 και 40 ετών, που έλαβαν μέρος σε μελέτη σχετικά με τη διατροφή και την υγεία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το διάστημα 2001 με 2014.

diatrofi egkymosyni ereuna 2

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 70% των γυναικών λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, δεν ήταν αρκετά. Πιο συγκεκριμένα, το 10% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν λάμβαναν επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου, βιταμίνης Α, φολικού οξέος, ασβεστίου, βιταμίνης C και B6 και ψευδαργύρου. Αντίθετά, κάποιες λάμβαναν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες των παραπάνω θρεπτικών συστατικών και σχεδόν το 95% κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

"Είτε μιλάμε για την υπερκατανάλωση αλατιού είτε για την ανεπαρκή πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, είναι πρόβλημα" αναφέρει η ειδικός dr Rahul Gupta. Στην πρώτη περίπτωση, αυξάνεται ο κίνδυνος για υπέρταση η οποία μπορεί να προκαλέσει προεκλαμψία, ενώ στη δεύτερη, η ανεπάρκεια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά μπορεί αν έχει επιτώσεις στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

H πρόσληψη παραπάνω θρεπτικών συστατικών είναι επίσης επιβλαβής. συμπληρώνει. Για παράδειγμα οι μεγάλες ποσότητες σιδήρου μπορεί να κάνουν κακό στο συκώτι, την καρδιά ή το πάγκρεας.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved