Πώς αλλάζει η όραση στην εγκυμοσύνη;

Τι αλλαγές ενδέχεται να παρατηρήσετε στην όρασή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Πώς αλλάζει η όραση στην εγκυμοσύνη;

Στην εγκυμοσύνη, η έγκυος βιώνει πολλές σωματικές αλλαγές ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της. Το 15% των εγκύων παρατηρούν αλλαγές και στην όραση εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, της αύξησης της κυκλοφορίας, της κατακράτησης υγρών και άλλων παραγόντων.

Οι αλλαγές στην όραση είναι μικρές και προσωρινές. Τα περισσότερα συμπτώματα που θα αναφέρουμε και παρακάτω υποχωρούν από μόνα τους μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που φοράτε γυαλιά, οι πιθανότητες να χρειαστείτε αλλαγή φακών είναι ελάχιστες.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την όραση;

Ξηρότητα και ερεθισμός

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό τα μάτια σας να γίνουν πιο ξηρά και ευερέθιστα, ένα σύμπτωμα το οποίο δεν αποκλείεται να διαρκέσει και την περίοδο του θηλασμού.

Ευαισθησία στο φως και «φώτα» που αναβοσβήνουν

Οι ημικρανίες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να επηρεάζουν την όρασή σας. Ο πιο σύνηθες τρόπος είναι νιώθοντας ευαισθησία στο φως, έχοντας παροδική απώλεια όρασης ή βλέποντας φώτα να αναβοσβήνουν.

egkymosyni orasi

Χοριοειδοπάθεια και άλλα οφθαλμολογικά νοσήματα

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης της εγκύου και οι ορμονικές αλλαγές ενδέχεται να προκαλέσει παθήσεις στα μάτια όπως η χοριοειδοπάθεια. Η χοριοειδοπάθεια συνήθως εμφανίζεται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ωστόσο δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και στο δεύτερο και πιο σπάνια στο πρώτο.

Αλλαγές σε ήδη υπάρχοντες παθήσεις των ματιών

Κάποιες παθήσεις των ματιών επιδεινώνονται στην εγκυμοσύνη και άλλες, όπως το γλαύκωμα καλυτερεύουν. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι στην αρχή της εγκυμοσύνης σας να επισκεφτείτε και τον οφθαλμίατρό σας.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved