Το αυγό στη διατροφή της εγκύου - Ποια τα οφέλη

Ποια τα οφέλη για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο και τι πρέπει να προσέξετε;

Το αυγό στη διατροφή της εγκύου - Ποια τα οφέλη

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ομαλή εξέλιξη της κύησης και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Κάποιες τροφές όπως τα ωμά ψάρια ή κρέατα και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά θεωρούνται απαγορευτικές, ενώ κάποιες άλλες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και δεν πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιό σας.

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν λίγες θερμίδες, καλά λιπαρά και μπορείτε να τα απολαύσετε ως σνακ ή κυρίως γεύμα. Η κατανάλωσή τους επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, εφόσον έχουν μαγειρευτεί καλά, ιδίως ο κρόκος τους.

Προτιμήστε τα καλά βρασμένα, σφιχτά αυγά ή τις ομελέτες (ακόμα καλύτερα φούρνου που είναι πιο υγιεινές). Αποφύγετε τα αυγά ποσέ, τα μελάτα και γενικά τα αυγά που ο κρόκος είναι υδαρης και όχι καλά ψημένος.

augo egkymosyni ofeli

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Anthony Shkraba

Τα οφέλη από την κατανάλωση αυγών στην εγκυμοσύνη

Τα αυγά περιέχουν κυρίως πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Η κατανάλωσή τους στην εγκυμοσύνη, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη κύησης.

Κάποιες κατηγορίες αυγών είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης D. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα, τα αυγά ελευθέρας βοσκής περιέχουν περισσότερη βιταμίνη D από ότι άλλα αυγά του εμπορίου. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν και αρκετά ακόμα συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την έγκυο όπως είναι ο σίδηρος, η χολίνη και η Β12. Η χολίνη και η Β12 συμβάλλουν θετικά στην εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ η πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών, του δέρματος και των οστών.

Ποια η προτεινόμενη ποσότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ημερήσια πρόσληψη αυγών εξαρτάται από τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα σας. Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας είναι φυσιολογικά, συνιστάται να συμπεριλαμβάνετε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved