Εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα: Μπορεί να συμβεί;

Μπορεί μια έγκυος να μην έχει συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα: Μπορεί να συμβεί;

Η πρωινή αδιαθεσία, η καούρα, η επιθυμία για φαγητό και η ευαισθησία στο στήθος είναι τα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης , αλλά δεν είναι τα μόνα.

Μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και προς τη συχνότητα.

Υπάρχουν όμως και έγκυες γυναίκες που έχουν λίγα ή ελάχιστα συμπτώματα. Ορισμένες ανησυχούν ότι η έλλειψη συμπτωμάτων είναι ένα σημάδι ότι η εγκυμοσύνη τους δεν είναι υγιής ή ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε αποβολή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 1 στις 475 γυναίκες φτάνει το όριο των 5 μηνών (20 εβδομάδων) πριν καταλάβει ότι είναι έγκυος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Μερικές φορές, η εγκυμοσύνη γίνεται αντιληπτή όταν πλέον η έγκυος έχει συμπληρώσει και το δεύτερο τρίμηνο.

egimosini xoris simptomata1

Αλλαγές ή απώλεια συμπτωμάτων εγκυμοσύνης

Εάν ανησυχείτε για τυχόν συμπτώματα εγκυμοσύνης (ή έλλειψη αυτών), θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία :

  • Αλλαγές στα συμπτώματα εγκυμοσύνης που ξαφνικά εξαφανίζονται.
  • Αλλαγές στην εμβρυϊκή κίνηση

Ενώ ορισμένα συμπτώματα τείνουν να μειώνονται καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, δεν θα πρέπει να συμβαίνει το ίδιο με την κίνηση του μωρού σας. Θα υπάρξουν μέρες που το μωρό σας θα είναι πιο ήσυχο, αλλά αν η κίνηση σταματήσει ξαφνικά θα πρέπει να το ελέγξετε.

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται το μωρό τους να κινείται στη μήτρα (επιτάχυνση) την 16η εβδομάδα κύησης. Εάν μέχρι την 20η εβδομάδα κύησης δεν αισθάνεστε οποιαδήποτε κίνηση του εμβρύου επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση έχει σαφή εξήγηση και δεν προκαλεί ανησυχία. Μπορεί το έμβρυο να βρίσκεται σε έναν «κύκλο ύπνου» που να ευθύνεται για διαλείπουσες περιόδους μειωμένης κίνησης. Ή ο πλακούντας μπορεί να βρίσκεται στο μπροστινό τοίχωμα της μήτρας (πρόσθια θέση), γεγονός που ενδέχεται να μετριάσει την αίσθηση της κίνησης του εμβρύου.

Ακριβώς όπως τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα, το ίδιο ισχύει με την συχνότητα και τη διάρκειά τους. Καθώς περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες, αυτά που βιώνετε αλλάζουν. Μπορεί να έχετε κράμπες, συχνοουρία, δυσκοιλιότητα ή μεταβολές στη διάθεσή σας. Ενδέχεται να υπάρχουν μέρες που δεν θα νιώθετε καθόλου συμπτώματα εγκυμοσύνης.

egimosini xoris simptomata2

Εξαφάνιση συμπτωμάτων

Η αιφνίδια εξαφάνιση των συμπτωμάτων ενώ είστε έγκυος (ειδικά όταν συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο) μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία. Σε αυτό το σενάριο, μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι «απλώς δεν αισθάνονται πλέον έγκυες».

Εάν συμβεί αυτό, ενημερώστε το γιατρό σας. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που σταματούν απότομα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν αποβολή , ακόμη και αν δεν υπάρχουν κοινά σημεία πρόωρης απώλειας εγκυμοσύνης, όπως αιμορραγία ή κράμπες.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved