Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξετε

Τι έχετε περισσότερο ανάγκη και πώς να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα, λόγω ζέστης, κατά την εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξετε

Η εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα σε προχωρημένο στάδιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η παρατεταμένη ζέστη επηρεάζει την έγκυο σωματικά ( έντονη εφίδρωση, αϋπνία, κόπωση) ενώ η διαρκής δυσφορία μπορεί να επηρεάσει και την αλλαγή της διάθεσής της.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την ταλαιπωρία και το άγχος σας αν είστε έγκυος και ειδικά αν διανύετε το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι.

Αποφύγετε τον ήλιο

Μπορεί να ακούγετε προφανές όμως συχνά υποτιμάτε τις αντοχές σας και πιστεύετε ότι με ένα καπέλο και ανάλαφρα ρούχα μπορείτε να κινηθείτε σχετικά άνετα όταν έχει ζέστη. Λάθος. Επιλέξτε να κάνετε τις εξωτερικές δραστηριότητες νωρίς το πρωί και να βγαίνετε βόλτα μετά τη δύση του ηλίου.

egkymosyni kai kalokairi1

Πίνετε πολλά υγρά

Πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά και τι πιο υγιεινό από το νερό. Καθημερινά φροντίστε να καταναλώνετε περίπου 8 έως 10 ποτήρια την ημέρα) . Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς καθώς δεν σας ξεδιψούν ενώ περιέχουν σάκχαρα.

Επιλέξτε αέρινα φορέματα

Φορέστε χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα , κατά προτίμηση από βαμβάκι για να είναι πιο δροσερά. Έτσι, δε θα ιδρώνετε πάρα πολύ και θα αποφύγετε την εκδήλωση εξανθημάτων κάτω από το στήθος ( λόγω του ιδρώτα).

egkymosyni to kalokairi

Δροσερές κομπρέσες ή ψεκασμός με νερό

Αν είστε στο σπίτι και η ζέστη είναι ανυπόφορη κάντε δροσερές κομπρέσες στο μέτωπο ή το λαιμό σας ώστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος. Στις βόλτες βοηθάει να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι ψεκασμού και να δροσίζετε το πρόσωπό σας κάθε φορά που νιώθετε ότι ζεσταίνεστε.

Πηγαίνετε για μπάνιο

Το μπάνιο στη θάλασσα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δροσιστείτε και να χαλαρώσετε. Επιλέξτε τις πρωινές ώρες που η θάλασσα έχει λιγότερο κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι το κολύμπι είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να ασκείστε και να διατηρείτε το σώμα σας δροσερό.

egkymosyni kai adiliako

Φορέστε αντηλιακό

Φροντίστε να φοράτε αντηλιακό με προστασία τουλάχιστον SPF 30 και βεβαιωθείτε ότι το πρόσωπό σας είναι προστατευμένο. Γενικά αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά τις 12 το μεσημέρι.

Κάντε μασάζ στα πόδια

Επειδή το πρήξιμο είναι ένα κοινό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη και επιδεινώνεται με τη ζέστη, σηκώστε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ ή ένα δροσερό ποδόλουτρο 20 έως 30 λεπτά καθημερινά.

Βγάλτε τα κοσμήματά σας

Συνήθως στο τρίτο τρίμηνο, τα χέρια όπως και τα πόδια αρχίζουν να πρήζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζέστη. Γι΄αυτό βγάλτε τα δαχτυλίδια που φοράτε ώστε να μη σας προκαλέσουν πόνο και δυσφορία κάθε φορά που πρήζονται τα δάχτυλά σας.

Τρώτε ελαφρά

Η όρεξη συνήθως μειώνεται το καλοκαίρι, αλλά η πρόσληψη βιταμινών εξακολουθεί να είναι σημαντική κατά την εγκυμοσύνη. Φρούτα, σαλάτες, γιαούρτια, δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή σας διατροφή ειδικά όταν το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο.

egimosini kai diatrofi

Μειώστε το νάτριο

Μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας καθώς συμβάλλει στην παρακράτηση υγρών. Μην το αποφύγετε όμως τελείως, καθώς το ιώδιο που περιέχει είναι απαραίτητο για το μωρό.

Επιλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια

Τα άνετα, ανατομικά παπούτσια είναι η καλύτερη επιλογή για το καλοκαίρι, και όχι μόνο , κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σας παρέχουν σταθερότητα και δεν καταπιέζουν τα πρησμένα πόδια σας.

Πηγή: eu.usatoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved