Πόσο πρέπει να απέχουν μεταξύ τους οι εγκυμοσύνες;

Ποιο είναι το ιδανικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από τη μια εγκυμοσύνη στην άλλη;

Πόσο πρέπει να απέχουν μεταξύ τους οι εγκυμοσύνες;

Οι γυναίκες πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ τοκετού και μιας νέας εγκυμοσύνης για να μειώσουν τους κινδύνους τόσο για την υγεία της μητέρας και του μωρού, σύμφωνα με μελέτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν 18 μήνες που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα μικρά κενά μεταξύ μιας εγκυμοσύνης με την άλλη, εγκυμονούν κινδύνους για πρόωρες γεννήσεις και βρεφική και μητρική θνησιμότητα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα είναι «καθησυχαστικά» για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη, που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσαν Χαν και δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, διαπίστωσε ότι 12 έως 18 μήνες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα μεταξύ του τοκετού και μιας νέας εγκυμοσύνης.

Οι τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ένα ιδανικό διάστημα 24 μηνών και όχι λιγότερο από 18 μήνες.

egkymosuni

'Αλλα ευρήματα της μελέτης:

  • Μια νέα εγκυμοσύνη λιγότερο από 12 μήνες μετά τον τοκετό σχετίζεται με κινδύνους για γυναίκες όλων των ηλικιών.
  • Υπήρχαν κίνδυνοι για τη μητέρα μόνο για γυναίκες άνω των 35 ετών, ενώ οι κίνδυνοι για το βρέφος ίσχυαν για όλες τις γυναίκες αλλά ήταν μεγαλύτεροι για τις ηλικίες μεταξύ 20 και 34 ετών.
  • Οι γυναίκες άνω των 35 ετών που συνέλαβαν έξι μήνες μετά την προηγούμενη γέννα είχαν 1,2% κίνδυνο μητρικής θνησιμότητας ή προβλήματος (12 περιπτώσεις ανά 1.000 εγκυμοσύνες).
  • Η αναμονή 18 μηνών μεταξύ μιας εγκυμοσύνης και της επόμενης, μείωσε τον κίνδυνο σε 0,5% (πέντε περιπτώσεις ανά 1.000).
  • Οι νεότερες γυναίκες που έμειναν έγκυες έξι μήνες μετά την προηγούμενη γέννηση είχαν κίνδυνο 8,5% (85 περιπτώσεις ανά 1.000) πρόωρου τοκετού.Αυτό μειώθηκε στο 3,7% (37 ανά 1.000) εάν περίμεναν 18 μήνες μεταξύ των κυήσεων.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Laura Schummers, δήλωσε σχετικά: «Η μελέτη μας διαπίστωσε αυξημένους κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, όταν οι εγκυμοσύνες βρίσκονται σε στενή απόσταση, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών άνω των 35 ετών.Τα ευρήματα για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς επιδιώκουν συνήθως να μην έχει μεγάλη διαφορά η μία εγκυμοσύνη από την άλλη».

Πηγή: bbc.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved