Είμαι έγκυος, κάνει να πιω καφέ;

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν πρέπει να κόψουν τον καφέ ή όχι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Είμαι έγκυος, κάνει να πιω καφέ;

Και να που ήρθε η στιγμή που τόσο περιμένατε. Επιτέλους! Η ροζ γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης έκανε την εμφάνισή της και εσείς πετάτε από ευτυχία. Για να το γιορτάσετε, ίσως να σκέφτεστε να πιείτε ένα παγωμένο freddo espresso που τόσο σας αρέσει... Όμως, κάνει να πιείτε καφέ όσο είστε έγκυος ή όχι;

Είναι ασφαλής ο καφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πολλές γυναίκες προβληματίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετικά με την κατανάλωση καφέ.

Ο καφές και γενικότερα η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να περιορίζεται στην εγκυμοσύνη, δεν είναι όμως απαραίτητο να αποκλείεται.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

kafes stin egkimosini 3

Αυτό μεταφράζεται σε 1-2 κούπες στιγμιαίου καφέ και 2-3 φλιτζάνια ελληνικού καφέ, εφόσον συνυπολογίσει η έγκυος και την καφεΐνη που προσλαμβάνει από άλλες πηγές, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα κ.α.

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει αποβολή;

Ξέρουμε τι σκέφτεστε: Τι γίνεται με όλες εκείνες τις έρευνες και τα άρθρα και τις συμβουλές, που λένε ότι ο καφές προκαλεί αποβολή; Λοιπόν, όπως αποδεικνύεται, οι μελέτες για την καφεΐνη και τη σύλληψη είναι αρκετά περιορισμένες. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625078/

Μπορεί να πίνει μια γυναίκα καφέ;

Μπορεί να πίνει με μέτρο και πάντα χωρίς να ξεπερνά την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη.

Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, οι καλύτερες εναλλακτικές είναι ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, που έχουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40mg και 65-100mg, αντίστοιχα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου περιέχει 115-175mg καφεΐνης), προκειμένου να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να επιλέξετε καφέ χωρίς καφεΐνη. Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές έχει περίπου 2-3 mg καφεΐνης ανά 200ml και ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές 0-1 mg καφεΐνης ανά 50ml.

kafes stin egkimosini 1

Περιεκτικότητα διαφόρων τύπων καφέ σε καφεΐνη:

Καφές φίλτρου (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 40mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 0-1mg

Εσπρέσο (30ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 30-40mg

πηγές: onmed.gr / mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved