Πότε απαγορεύουμε στην έγκυο να γυμναστεί;

Ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής κατά την εγκυμοσύνη;

Πότε απαγορεύουμε στην έγκυο να γυμναστεί;

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος στη ζωή της γυναίκας γεμάτη προσμονή για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογενείας. Εντούτοις, αυτή καθαυτή η κύηση θέτει σε δοκιμασία τόσο το σώμα της γυναίκας, όσο και την ψυχική της ισορροπία.

Έχει παρατηρηθεί, πως η σωματική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να δράσει επικουρικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ψυχικών μεταπτώσεων.

Επιπροσθέτως, χάρη στην άσκηση τονώνεται το μυϊκό σύστημα και έτσι μειώνονται διάφορες σωματικές ενοχλήσεις, όπως είναι η ισχιαλγία και η οσφυαλγία, ενώ περιορίζονται και τα οιδήματα, ειδικά των κάτω άκρων.

Πολλές εγκυμονούσες αναφέρουν κατά καιρούς δυσφορία λόγω δυσκοιλιότητας και τυμπανισμού (δηλαδή «φουσκώματος» στην κοιλιά). Η κίνηση βοηθάει στην διατήρηση της ισορροπίας του πεπτικού συστήματος και έως ένα βαθμό στην άμβλυνση της ενοχλητικής αυτής συμπτωματολογίας.

Εντούτοις, εξαιτίας των «ειδικών συνθηκών» της κύησης, η άσκηση γίνεται πάντα αφού προηγουμένως ζητηθεί η συμβουλή του θεράποντος ιατρού, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σας και την κλινική σας κατάσταση.

askisi stin egkimosini

Υπάρχουν αθλήματα, που αντενδείκνυνται κατά την εγκυμοσύνη;

Φυσικά υπάρχουν και αθλήματα, που στην εγκυμοσύνη απαγορεύονται κατ’ απόλυτον τρόπο.

Τέτοια είναι αθλήματα, στα οποία υπάρχει αυξημένη πιθανότητα πτώσης (σκι, ποδηλασία κ.λπ..), αφού η φυσιολογική αλλαγή του κέντρου βάρους του σώματος κατά την κύηση, αυξάνει έτι περαιτέρω την πιθανότητα αυτή. Η πτώση κατά την εγκυμοσύνη δεν θέτει σε κίνδυνο μόνον τη δική σας σωματική ακεραιότητα, αλλά και την υγεία του μωρού, που μεγαλώνει προστατευμένο μέσα στη μήτρα σας.

Απαγορεύονται εξάλλου στην έγκυο και αθλήματα, που περιλαμβάνουν σωματική επαφή (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πολεμικές τέχνες κ.λπ..), στα οποία η πιθανότητα άμεσης πλήξης της κοιλιάς είναι υπαρκτή.

Αποφευκτέα είναι και η αεροβική άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο, όπως η ορεινή πεζοπορία, όπου το οξυγόνο είναι μειωμένο, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο υποξίας (μειωμένης παροχής οξυγόνου) του εμβρύου, η φύση άλλωστε θα είναι εκεί και μετά τον τοκετό.

Όσον αφορά τις λάτρεις των καταδύσεων με φιάλες πεπιεσμένου αέρα (scuba diving), καλό θα ήταν να αντισταθούν στα κελεύσματα του βυθού, διότι το έμβρυο είναι πολύ πιθανό να πληγεί από τη νόσο των δυτών.

askisi stin egkimosini 4

Σε ποιες περιπτώσεις η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη απαγορεύεται;

Αν και αυτή καθαυτή η κύηση δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη σε ό,τι αφορά τη σωματική άσκηση, υπάρχουν κλινικές οντότητες σχετιζόμενες με την εγκυμοσύνη, οι οποίες την καθιστούν απαγορευτική.

Τέτοιες καταστάσεις είναι:

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved