Σπαράγγια στη διατροφή της εγκύου: Ποια τα οφέλη;

Είσαι έγκυος; Πέντε λόγοι για να εντάξεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου. Plus έντεκα συνταγές για φαγητό ή σνακ!

Σπαράγγια στη διατροφή της εγκύου: Ποια τα οφέλη;

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι απαραίτητα στη διατροφή της εγκύου καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης.

Από τα λαχανικά που έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή είναι τα σπαράγγια. Τα σπαράγγια είναι γνωστά για την υψηλή διατροφική τους αξία για πάνω από 2.000 χρόνια και θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φολικού οξέος. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K και B6, καθώς και σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωσή τους παρακάτω.

Συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φολικό οξύ το οποίο είναι πολύτιμο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τέσσερα μόλις σπαράγγια καλύπτουν το 22% των ημερήσιων αναγκών σε φολικό οξύ.

Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του εμβρύου και προλαμβάνει συγγενείς ανωμαλίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη σε φολικό οξύ τoυς πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι 400 μικρογραμμάρια. Από τον τέταρτο μήνα κι έπειτα, η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 500 μικρογραμμάρια.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος;

Περιέχουν πολλές βιταμίνες και λίγες θερμίδες

Περίπου 100 γραμμάρια σπαράγγια περιέχουν 24 μόλις θερμίδες και μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε σνακ αλλά και κυρίως φαγητά.

Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητς

Τα σπαράγγια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη ή ακόμα και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μέχρι και το τελευταίο.

sparaggia egkymosyni

Βοηθούν στην πέψη

Τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ ασπαραγίνη, το οποίο είναι φυσικό διουρητικό, γι’ αυτό βοηθούν να αποφύγετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Επίσης, βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες και να "καθαρίσει" το γαστρικό σύστημα, κάτι που βελτιώνει την πέψη και τον μεταβολισμό.

Βελτιώνουν τη διάθεση

Το φολικό οξύ που περιέχουν τα σπαράγγια, βελτιώνει τη διάθεση και απομακρύνει την ευερεθιστότητα. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει σύνδεση των χαμηλών επιπέδων φολικού οξέος και βιταμίνης Β12 με την κατάθλιψη.

Συνταγές με σπαράγγια

Τα σπαράγγια ταιριάζουν με πολλές γεύσεις και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε για να φτιάξετε νόστιμα, χορταστικά και κυρίως υγιεινά σνακ ή φαγητά. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε 11 διαφορετικές συνταγές και τη διαδικασία βήμα-βήμα για την εκτέλεση της κάθε μίας.






Πηγή πληροφοριών: momjunction.com
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved