Έξι ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες για να υιοθετήσετε στην εγκυμοσύνη

Απλά διατροφικά tips για να παραμείνετε υγιείς εσείς και το μωρό σας.

Έξι ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες για να υιοθετήσετε στην εγκυμοσύνη

Είναι γνωστό ότι η διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μέλλουσας μητέρας. Κατά μέσο όρο θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 300 θερμίδες παραπάνω την ημέρα σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνη, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συνεπώς και το είδος των τροφών που περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιό σας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες όσο το δυνατόν πιο νωρίς για να επωφεληθείτε εσείς και το μωρό σας στο μέγιστο. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Εντάξτε στη διατροφή σας ποικιλία τροφών

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, όσπρια κτλ και αποφύγετε τα γλυκά και τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Η ποικιλία αυτή στη διατροφή σας θα σας προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και οφέλη για τον οργανισμό και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Μην ξεχνάτε τον σίδηρο

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, αυξάνεται η ροή του αίματος στο σώμα της μέλλουσας μητέρας και οι ανάγκες του οργανισμού για σίδηρο αυξάνονται. Επίσης, εκτός απο τη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες προς τα άλλα μέρη του σώματος, ο σίδηρος συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου και προς το μωρό. Μην ξεχνάτε λοιπόν να εντάσσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως είναι το σπανάκι, η βρόμη, τα παντζάρια, το αυγό και τα όσπρια.

bigstock Pregnant woman eating healthy 390515861

Πίνετε πολύ νερό

Το νερό βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα και κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, διαφορετικά η συχνοουρία μπορεί να σας κρατήσει ξύπνια το βράδυ.

Περιορίστε καφεΐνη και γλυκά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η συχνή αλλά ακόμα και ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού. Αντίστοιχα, η συχνή κατανάλωση γλυκών μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για εσάς και το μωρό για αυτό προσπαθήστε να την περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στοχεύστε στα συχνά και μικρά γεύματα

Προτιμήστε υγιεινά σνακ που θα σας κρατάνε χορτάτες για ώρα, όπως μία χούφτα ξηροί καρποί, σπιτικές μπάρες δημητριακών, φρούτα και λαχανικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved