Ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για το έμβρυο το πρώτο τρίμηνο

Η κατανάλωση ξηρών καρπών το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού, σύμφωνα με έρευνα.

Ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για το έμβρυο το πρώτο τρίμηνο

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη, αποδεικνύει τα οφέλη από την κατανάλωση των ξηρών καρπών στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι έγκυες που εντάσσουν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους ήδη από το πρώτο τρίμηνο της κύησης, αποκτούν πιο έξυπνα παιδιά, με καλύτερη μνήμη, ανεπτυγμένη ικανότητα σκέψης και καλύτερα επίπεδα προσοχής.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.200 γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειές τους και τις επιδόσεις των παιδιών σε διάφορα τεστ στην ηλικία των 18 μηνών και των πέντε και οκτώ ετών. Τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες έτρωγαν ξηρούς καρπούς το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν καλύτερες επιδόσεις.

Οι ειδικοί μάλιστα επισήμαναν ότι μία χούφτα με ξηρούς καρπούς τρεις φορές την εβδομάδα είναι μία επαρκής ποσότητα για να επωφεληθεί το έμβρυο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Όσο για ποιοι ξηροί καρποί θεωρούνται πιο ωφέλιμοι για τη μέλλουσα μαμά, αυτοί είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα καρύδια και τα φουντούκια.

jiroi karpoi

Η επικεφαλής της μελέτης Florence Gignac δήλωσε: "Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διερευνά τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην εγκυμοσύνη για την νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού μακροπρόθεσμα. Ο εγκέφαλος του εμβρύου υφίσταται μία σειρά πολύπλοκών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της κύησης και αυτό σημαίνει ότι η μητρική διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας στην εγκεφαλική ανάπτυξη."

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευεργετικά οφέλη των ξηρών καρπών που παρατηρήθηκαν μπορεί να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φολικό οξύ και στα απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Τέλος, οι ειδικοί εξέτασαν την κατανάλωση ξηρών καρπών και κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχε μικρή επίδραση. Τα ευρήματα της έρευνα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Epidemiology.

Πηγή: nypost.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved