Το ψάρι στη διατροφή της εγκύου - Ποια τα οφέλη για το έμβρυο;

Η κατανάλωση του ψαριού την περίοδο της εγκυμοσύνης ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Το ψάρι στη διατροφή της εγκύου - Ποια τα οφέλη για το έμβρυο;

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην την Ιατρική Σχολή Tohoku, η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές μελέτησαν την ανάπτυξη και συμπεριφορά ποντικιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν θα θηλυκά ποντίκια ακολουθούσαν μία διατροφή φτωχή σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα παιδιά τους γεννιούνταν με μικρότερο εγκέφαλο και παρουσίαζαν μία ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά μεγαλώνοντας.

Ο καθηγητής Osumi, επικεφαλής της έρευνα, αναφέρει ότι η ασυνήθιστη αυτή συμπεριφορά, οφείλεται στην πρόωρη γήρανση των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων που παράγουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν κατανάλωναν επαρκή λιπαρά ωμέγα-3 και ωμέγα-6 στην εγκυμοσύνη, είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους.

bigstock Fresh Salmon And Ingredient M 407932712

Μία διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, είναι πλέον γνωστό ότι ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και παλαιότερες έρευνες. Η παραπάνω μελέτη ωστόσο, εστίασε και στη σημασία της ισορροπίας των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών για την υγεία του εγκεφάλου, ενισχύοντας παράλληλα την άποψη ότι η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εμβρύου.

Πηγή: neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved