Πώς η διατροφή της εγκύου επηρεάζει το πεπτικό σύστημα του μωρού;

Η διατροφή της μέλλουσας μαμάς επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο του μωρού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πώς η διατροφή της εγκύου επηρεάζει το πεπτικό σύστημα του μωρού;

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome αναφέρει ότι η διατροφή της εγκύου έχει επιπτώσεις στη σύνθεση του εντέρου του μωρού. Μάλιστα, οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζονται και από την μέθοδο τοκετού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Sara Lundgren, επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: "Η έρευνα μας δείχνει τη συσχέτιση της μητρικής διατροφής με τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο έντερο του βρέφους. Αυτή η γνώση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να αναπτυχθούν τεκμηριωμένες συστάσεις για τη διατροφή των γυναικών την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού".

Η Lundgren και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι το η εντερική χλωρίδα σε βρέφη έξι εβδομάδων αποτελούνταν περίπου 20% από εντεροβακτηριοειδή, 18,6% από μπιφιδοβακτήρια, 10,4% από βακτηριοειδή και 8,10% από στρεπτόκοκκο.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις ξεχωριστές ομάδες βακτηρίων σε δείγμα 97 μωρών:

  • η ομάδα 1 χαρακτηρίστηκε από υψηλή αφθονία σε μπιφιδοβακτήριο
  • η ομάδα 2 χαρακτηρίστηκε από υψηλή αφθονία σε στρεπτόκοκκο και κλωστηρίδιο
  • και τέλος, η ομάδα 3 από υψηλή αφθονία σε βακτηριοειδές (bacteroides).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω ομάδες φάνηκαν διaφοροποιήμενες για τα 48 μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή ως εξής:

  • στην ομάδα 2 υπερίσχυε το βακτήριο κλωστηρίδιο
  • η ομάδα 3 έδειξε υψηλότερη περιεκτικότητα σε εντεροβακτηριοειδή.

Η διατροφή της εγκύου φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύσταση της εντερικής χλωρίδας του μωρού.

Τα μωρά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό, είχαν 2,73 περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα 2 για κάθε επιπλεον μερίδα που καταναλώσει η μέλλουσα μαμά την ημέρα. Αντίστοιχα, τα μπιφιδοβακτήρια φαίνεται να μειώνονται στα μωρά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό και των οποίων οι μαμάδες καταναλώνουν περισσότερα φρούτα στην εγκυμοσύνη, αλλά να αυξάνονται στα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική και οι μαμάδες κατανάλωναν κόκκινο κρέας κατά την κύηση. Τέλος, τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική είχαν αυξημένες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα 2 με κάθε επιπλέον μερίδα μητρικού γάλακτος την ημέρα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το δείγμα που μελετήθηκε περιελάμβανε μαμάδες και βρέφη μόνο από την Βόρεια Νέα Αγγλία, η οποία έχει σχετικά ομοιογενή πληθυσμό και η γενίκευση των ευρημάτων μπορεί να είναι περιορισμένη. Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν μπορεί να οφείλονται εν μέρει και στη μητρική διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Πηγή: neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved