Εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το άγχος το μέγεθος του εμβρύου;

Το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει η σωματική διάπλαση του εμβρύου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το άγχος το μέγεθος του εμβρύου;

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιου του New Mexico αποδεικνύει ότι το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του μωρού τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και κατά τη βρεφική ηλικία.

"Το άγχος στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τη σωματική διάπλαση του μωρού με δύο διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποδίδοντας διαφορετικά αποτελέσματα πριν από τη γέννηση και μετά τη γέννηση και τον απογαλακτισμό." αναφέρει ο Andreas Berghanel, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του New Mexico.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος στους τελευταίους μήνες κύησης έχει ως συνέπεια την πιο αργή ανάπτυξη του μωρού μέσα στη μήτρα, αλλά και κατά τη βρεφική ηλικία. Μετά τον απογαλακτισμό, όταν δηλαδή το μωρό δεν επηρεάζεται πλέον άμεσα από τη μητέρα, αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς χωρίς να επηρεάζεται από την ψυχολογική κατάσταση της μητέρας.

egkymosynh kai agxos

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν ισχύει το ίδιο όταν παρατηρήθηκε άγχος ήδη κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ρυθμός της σωματικής ανάπτυξης του μωρού φαίνεται να μένει ανεπηρέαστος πριν τον απογαλακτισμό, αλλά μετά τον απογαλακτισμό φαίνεται να επιταχύνεται σημαντικά.

"Διαπιστώσαμε ότι το άγχος κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κύησης, καθυστερεί την ανάπτυξη του εμβρύου με αποτέλεσμα τη μικρότερη σωματική διάπλαση του μωρού, ενώ το άγχος ήδη κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης οδηγεί σε ανεπηρέαστους ρυθμούς ανάπτυξης όσο το μωρό είναι εξαρτημένο από τη μητέρα είτε στην εγκυμοσύνη, είτε μετά λόγω θηλασμού, αλλά επιτάχυνε τον ρυθμό ανάπτυξης του μωρού μετά τον απογαλακτισμό" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Berghanel.

Πηγή: neurosciencenews.com

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved