Εγκυμοσύνη: Πώς το άγχος επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού;

Το άγχος που νιώθει η μέλλουσα μαμά την περίοδο της εγκυμοσύνης φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εγκυμοσύνη: Πώς το άγχος επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού;

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έδειξε ότι τα επίπεδα άγχους της γυναίκας την περίοδο της εγκυμοσύνης σχετίζονται με αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του μωρού.

Υψίστης σημασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι γυναίκες να φροντίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο για την καλή σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία τους την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Για τη νέα αυτή μελέτη, οι επιστήμονες για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ως ένδειξη μέτρησης και σύγκρισης, τα επίπεδα της κορτιζόλης τα οποία συσχέτισαν με την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης φαίνεται να επηρεάζουν μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου του εμβρύου που ονομάζεται "αμυγδαλή" ή "αμυγδαλοειδές σώμα", η οποία είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες, μελέτησαν 78 έγκυες γυναίκες και όπως διαπίστωσαν, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προκαλούν δομικές αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που αναφέρουμε παραπάνω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η σύνδεση μπορεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά των οποίων οι μητέρες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να παρουσιάσουν συναισθηματικά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο επικεφαλής της έρευνα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, James Boardman δήλωσε: "Τα ευρήματά μας είναι μία έκκληση για την υποστήριξη των εγκύων γυναικών που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς αυτή μπορεί να καθορίσει την υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη των μωρών τους."

Πηγή: neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved