Εγκυμοσύνη και πόνος στην πλάτη: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε;

Ο πόνος στην πλάτη και τη μέση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ήδη από το πρώτο τρίμηνο.

Εγκυμοσύνη και πόνος στην πλάτη: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε;

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 65% των γυναικών βιώνουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Ο πόνος στη μέση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του πέμπτου και έβδομου μήνα κύησης, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και στην όγδοη με δωδέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ο πόνος στην πλάτη, τη μέση, ακόμα και τη λεκάνη είναι απόλυτα φυσιολογικός. Προκαλείται από μία ορμόνη της εγκυμοσύνης που ονομάζεται χαλαζίνη η οποία κάνει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν, προετοιμάζοντας έτσι το σώμα για τον τοκετό.

Επιπλέον, καθώς το μωρό μεγαλώνει, αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος και η σπονδυλική στήλη είναι πιο ευαίσθητη σε πόνους.

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην πλάτη και τη μέση;

Μείνετε δραστήριες
Η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μαμά. Το περπάτημα, το κολύμπι και άλλες μορφές άσκησης θα διατηρήσουν τους μύες σας σε καλή κατάσταση και θα μειώσουν τους πόνους στην πλάτη, αναφέρει η ειδικός Joanna Helcke. "Οι αρθρώσεις υποστηρίζονται από συνδέσμους και μύες και έτσι όσο πιο δυνατοί και γυμνασμένοι είναι, τόσο λιγότερο θα πονάει η πλάτη σας".

Κοιμηθείτε άνετα
Η ιδανική στάση σώματος για τον ύπνο σας είναι στα πλάγια. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για στήριξη έτσι ώστε να μειώσετε το βάρος από την πλάτη σας όταν κοιμάστε.

Προσέξτε τη στάση του σώματός σας
Προσέξτε ιδιαίτερα τη στάση του σώματός σας, τόσο όταν κάθεστε αλλά και όταν είστε όρθια. Σε περίπτωση που πρέπει να σκύψετε, σκύψτε με προσοχή και έχοντας λυγισμένα πόδια και ίσια πλάτη.

Προτιμήστε τα ίσια παπούτσια
Τα ίσια παπούτσια είναι η ιδανική επιλογή την περίοδο της εγκυμοσύνης που το βάρος του σώματός σας αλλάζει. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε τα πόδια σας άνετα, ειδικά όταν περπατάτε.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, αλλά και σε ξηρούς καρπούς, δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας. Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν και στη μείωση του πόνου στη μέση.

Πηγή: motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved