Τι πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη;

Συνήθειες, τρόφιμα και πολλά ακόμη που μπορεί να βλάψουν εσάς και το έμβρυο.

Τι πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, γεμάτη χαρές,αλλά και... θυσίες. Τους εννέα αυτούς μήνες, φροντίζοντας τον εαυτό σας, φροντίζετε και το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας. Αυτό είναι η πρώτη σας προτεραιότητα και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε συνήθειες που απειλούν την υγεία του εμβρύου ή τη δική σας.

Τι πρέπει λοιπόν να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη σας;

Την κακή διατροφή
Καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε εντάσσοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά στο διαιτολόγιό σας, κάνοντας συχνά και μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, αποφεύγοντας τις τροφές πλούσιες σε λιπαρα.

Το αλκοόλ
Η κατανάλωση ποτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την υγεία του μωρού, τόσο κατά την κύηση, όσο και μετά τον τοκετό, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, οι μαθησιακές δυσκολίες κ.α.

Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου αυτήν την περίοδο, ενδέχεται να βλάψουν την ακοή του εμβρύου για αυτό πρέπει να αποφύγετε τροφές πλούσιες σε υδράργυρο όπως είναι ο ξιφία, το σκουμπρί και άλλα μεγάλα ψάρια.

Τα μη παστεριωμένα τρόφιμα
Καλό είναι κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης να αποφύγετε γαλακτοκομικά όπως γάλα, αυγά και τυριά, που δεν έχουν παστεριωθεί. Η διαδικασία της παστερίωσης σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να βλάψουν τα άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό όπως οι έγκυες γυναίκες.

Την καφεΐνη
Μελέτες δείχνουν ότι οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να προκαλέσουν αποβολή, αν και σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Για να είστε σίγουρη, αποφύγετε να καταναλώνετε πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα.

Τα ωμά κρέατα, θαλασσινά και αυγά
Η κατανάλωση ωμών κρεάτων ενδέχεται να προκαλέσει λιστερίωση, μία σπάνια λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου. Εξίσου επικίνδυνη θεωρείται και η κατανάλωση ωμών θαλασσινών και αυγών.

Τις μεθόδους για την περιποίηση προσώπου και σώματος που περιλαμβάνουν υψηλή θερμότητα
Τέτοιες μέθοδοι είναι το σολάριουμ, οι θεραπείες με ζεστές πέτρες και οι σάουνες ή τα χαμάμ.

Τα προϊόντα περιποίησης επιδερμίδας που περιέχουν ρετινοειδή, φορμαλδεΰδη και υδροκινόνη
Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα παραπάνω συστατικά θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία του εμβρύου, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει τεκμηριωθεί απόλυτα επιστημονικά.

Την έντονη σωματική άσκηση
Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη έχει πολλά οφέλη για εσάς και το μωρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην καταπονείτε το σώμα σας και να αποφύγετε ασκήσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα και το μωρό.

Το κάπνισμα
Μεταξύ άλλων, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, έχει συσχετιστεί με τα υψηλά ποσοστά:

  • βλάβης στα όργανα του εμβρύου
  • αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
  • άσθματος ήδη από την παιδική ηλικία
  • πρόωρου τοκετού

Είναι έτσι και αλλιώς μία επιβλαβής συνήθεια, και την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι μία ευκαιρία να τη σταματήσετε μία για πάντα.

Το στρες
Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό, εκτός από τη σωματική σας υγεία, να φροντίσετε και την ψυχική. Αποφύγετε τις στρεσογόνες καταστάσεις καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγεία και όχι μόνο στο μωρό και μετά τον τοκετό.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved