Τι μπορεί να φάει η έγκυος τη Σαρακοστή;

Διατροφικές συμβουλές για εγκύους.

Τι μπορεί να φάει η έγκυος τη Σαρακοστή;

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν μία εξαιρετική πηγή σιδήρου, πρωτεϊνών, ψευδαργύρου και άλλων στοιχείων που είναι σημαντικά για την έγκυο και το μωρό.

Ακόμη, τα ψάρια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα που φαίνεται να επιδρούν θετικά στην όραση, τη νοημοσύνη, τη νευρική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου ενώ είναι ευεργετικά και για τη μητέρα.

Είναι όλα τα ψάρια κατάλληλα για την έγκυο;

Βασικό μέρος του παραδοσιακού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας είναι τα λεγόμενα Σαρακοστιανά με τα ψάρια και τα θαλασσινά να έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ψάρια που παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και η κατανάλωσή τους στην εγκυμοσύνη δεν συστήνεται. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό πρόκειται για μεγάλα «αρπακτικά» ψάρια.

Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται:

  • ο ξιφίας,
  • ο άγριος Σολωμός
  • το Σκουμπρί

Αντίθετα τα παρακάτω ψάρια και θαλασσινά είναι πλούσια σε Ω3 πολυακόρεστα και με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο:

  • οι αντζούγιες
  • οι σαρδέλες
  • η ρέγκα
  • τα μύδια
  • τα στρείδια
  • τα χτένια
  • οι γαρίδες
  • οι πέστροφες
  • η αθερίνα
  • η μαρίδα
  • ο γαύρος
  • η τσιπούρα
  • ο σαργός
  • η πέρκα
  • η σκορπίνα
  • ο μπακαλιάρος
  • τα λυθρίνια
  • οι κουτσομούρες
  • τα μπαρμπούνια

Όπως προκύπτει ο κατάλογος με τα ψάρια και τα θαλασσινά, που μπορεί να καταναλώσει η έγκυος, είναι μακρύς και… λίαν απολαυστικός.

Χαλβάς

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα, του οποίου η κατανάλωση στην εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται. Η νοστιμιά αυτή όμως είναι πλούσια σε θερμίδες,οπότε θα πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved