Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στην εγκυμοσύνη: Αίτια και αντιμετώπιση

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πού οφείλεται.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στην εγκυμοσύνη: Αίτια και αντιμετώπιση

Από τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η πρωινή αδιαθεσία, οι καούρες, οι πρησμένοι αστράγαλοι.

Πιθανόν όμως να νιώσετε πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τους καρπούς σας. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα μπορούσε να είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (carpal tunnel syndrome - CTS).

Τι είναι το CTS

Το μέσο νεύρο και πολλοί ακόμα τένοντες περνούν από το το χέρι σας προς την παλάμη μέσα από ένα μικρό χώρο στον καρπό που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Το μέσο νεύρο ελέγχει τις κινήσεις και την αίσθηση στον αντίχειρα και στα τρία πρώτα δάχτυλα (όχι στο μικρό σας δάχτυλο).Η αυξημένη πίεση στο μέσο νεύρο προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η πίεση αυτή μπορεί να προέλθει από διόγκωση ή από οτιδήποτε κάνει τον καρπιαίο σωλήνα μικρότερο σε διάμετρο.

sidromo karpiaiou solina stin egimosini1

CTS στην εγκυμοσύνη

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι ενοχλητικό ή ακόμη και λίγο επώδυνο, αλλά δεν θεωρείται σοβαρή ιατρική κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στο τέλος της εγκυμοσύνης και κυρίως σε γυναίκες που είναι άνω των 30 ετών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι εάν υποφέρατε από το σύνδρομο στην πρώτη εγκυμοσύνη υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί ξανά στην επόμενη εγκυμοσύνη.Περίπου το 60% των γυναικών εμφανίζουν συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τις περισσότερες φορές είναι ήπιο και ανεκτό. Ωστόσο, για περίπου το 10%, μπορεί να είναι οδυνηρό και να επηρεάσει τον ύπνο και την καθημερινή ζωή των έγκυων γυναικών.

Αίτια

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στο σώμα συμβαίνουν πολλές φυσικές και ορμονικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε πρήξιμο. Όταν το επιπλέον υγρό προκαλεί πρήξιμο στον καρπό, ασκεί πίεση στο μέσο νεύρο. Μερικά από τα αίτια του CTS που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είναι:

  • Υπερβολική αύξηση βάρους
  • Κατακράτηση νερού (οίδημα)
  • Πολύδημη κύηση
  • Διαβήτης κύησης
sidromo karpiaiou solina stin egimosini2

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του καρπιαίου σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εξαρτηθεί από το πώς επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή και πόσο μπορείτε να το ανεχτείτε. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας παρέχει πληροφορίες και επιλογές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.Οι σοβαρές περιπτώσεις δεν είναι συχνές, αλλά όταν εμφανιστούν, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε νευρολόγο ή έναν ορθοπεδικό γιατρό που ειδικεύεται στα οστά και τους μύες.Κατά την εγκυοσύνη σας, πρέπει να κάνετε ό, τι μπορείτε για να διαχειριστείτε και να ανεχτείτε τα συμπτώματα του CTS για να αποφύγετε θεραπείες ή αγωγή. Μερικοί από τους τρόπους ανακούφισης είναι οι εξής:

  • Πάγος
  • Εναλλάξ ζεστό και κρύο στην περιοχή
  • Συχνά διαλείμματα αν εργάζεστε σε υπολογιστή
  • Τοπικό μασάζ
  • Ασκήσεις ενίσχυσης των δακτύλων και των χεριών
  • Φυσική θεραπεία

Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ο γιατρός θα σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved