Άσθμα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το άσθμα στην εγκυμοσύνη.

Άσθμα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε

Το άσθμα είναι ένα συνηθισμένο αναπνευστικό πρόβλημα και ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με το verywellfamily.com, πάνω από το 30% αυτών έχει παρατηρήσει ότι τα συμπτώματά τους είναι πιο έντονα κατά την κύηση, για αυτό και η συγκεκριμένη πάθηση χρήζει προσοχής την ιδιαίτερη αυτή περίοδο.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άσθματος διαφέρουν ανά περίπτωση. Το πιο συνηθισμένο είναι ο συριγμός κατά την αναπνοή, ενώ άλλα είναι:

  • πόνος στο στήθος
  • βήχας
  • σύντομη αναπνοή
  • προβλήματα στον ύπνο λόγω δυσκολίας αναπνοής

Τα συμπτώματα μπορούν να χειροτερέψουν κάτω από ορισμένες συνθήκες όπως αλλεργίες, έντονη άσκηση, αλλαγή καιρού ή κάποια γρίπη.

Το άσθμα την περίοδο της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με το Allergy Foundation of America (AAFA), το 1/3 των εγκύων που πάσχουν από άσθμα έχει πιο έντονα συμπτώματα κατά την κύηση. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει παραμένουν άγνωστοι, ενώ σύμφωνα με έρευνες, τα έντονα συμπτώματα υποχωρούν περίπου τρείς μήνες μετά τον τοκετό.

Τι να προσέξετε

Εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή, το άσθμα μπορεί να επηρέασει την υγεία της μέλλουσας μητέρα και του εμβρύου, καθώς μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Η μείωση αυτή μπορεί να προκαλέσει επιλοκές στην εγκυμοσύνη όπως προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός ή χαμηλό βάρος γέννησης του βρέφους.

Επίσης, το 10% των εγκύων που έχουν άσθμα, παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα στον τοκετό, κάτι ωστόσο που θεωρείται αντιμετωπίσιμο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Είναι σημαντικό να πείτε στον γιατρό σας το ιστορικό άσθματος που έχετε. Καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εξετάζονται οι πνεύμονές σας και ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύει για τυχόν φαρμακευτική θεραπεία που ενδεχομένως να πρέπει να ακολουθήσετε.

Αποφύγετε αλλεργιογόνες καταστάσεις, όπως η έκθεση σε σκόνη και φροντίστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας με ισορροπημένη διατροφή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved