Η σημασία της καλής στοματικής υγιεινής στην εγκυμοσύνη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η σημασία της καλής στοματικής υγιεινής στην εγκυμοσύνη

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι γνωστό ότι η μέλλουσα μαμά πρέπει να τρέφεται σωστά, να αθλείται και γενικά να φροντίζει την υγεία της για το καλό, τόσο το δικό της, όσο και του εμβρύου. Εξίσου σημαντικό για να το πετύχει αυτό είναι η φροντίδα της στοματικής υγιεινής. Η υγεία των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του μωρού.

Παθήσεις των δοντιών όπως η τερηδόνα ή η ουλίτιδα έχουν επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου και μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι οι παθήσεις αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και πνευμονοπαθειών.

Φροντίζουμε όμως επαρκώς τη στοματική μας υγιεινή;

Σύμφωνα με το bundoo.com, μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική έδειξε ότι το 35% των Αμερικάνων δεν είχαν επισκεφτεί τον οδοντίατρό τους τον προηγούμενο χρόνο και το 56% των εγκύων γυναικών, καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Γιατί είναι σημαντική η καλή στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη από μόνη της συνεπάγεται αλλαγές στην στοματική υγιεινή και οι μέλλουσες μαμάδες είναι πιο ευπαθείς σε παθήσεις των δοντιών ή των ούλων. Για παράδειγμα, κατά την κύηση τα ούλα αιμορραγούν πολύ πιο εύκολα, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας λόγω των υψηλών επίπεδων οξέων στο στόμα που προκαλούνται από τις πρωινές ναυτίες.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με τα αυξημένα ποσοστά των πρόωρων τοκετών, λόγων των φλεγμονών και των βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved