Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη;

Πώς ωφελεί η βιταμίνη D τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο;

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη;

Αν και μόλις το 30% των εγκύων το γνωρίζει, η βιταμίνη D παίζει είναι πολύ σημαντική για την υγεία της μέλλουσας μητέρας, στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην επίσημη ιστοσελίδα του, η έλλειψη σε βιταμίνη D την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι κάτι αρκετά σύνηθες σε ορισμένες χώρας και έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο της προεκλαμψίας, τον πρόωρο τοκετό, τον διαβήτη κύησης και μυϊκές παθήσεις.

H βιταμίνη D παράγεται φυσικά από τον οργανισμό όταν εκτίθεται στο φως το ήλιου. Υπάρχουν δύο είδη βιταμίνης D, η D3, γνωστή και ως χοληκαλισφερόλη και η D2, ή αλλιώς εργοκαλισφερόλη.

Η βιταμίνη D3 παράγεται μέσα στο σώμα. Μία ένωση που ονομάζεται 7-dehydrocholester και η οποία υπάρχει στο δέρμα, απορροφά το φως το ήλιου και σχηματίζει την προβιταμίνη D3. Αυτή περνά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο συκώτι και έπειτα στα νεφρά, όπου γίνεται μία περαιτέρω διαδικασία και η D3 μετατρέπεται σε βιταμίνη D.

Αν και την περισσότερη βιταμίνη D την προσλαμβάνουμε από την ήλιο, υπάρχουν και ορισμένες τροφές που την περιέχουν. Αυτές είναι:

  • τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα
  • τα αυγά
  • ειδικά δημητριακά

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε έλλειψη σε βιταμίνη D;

  • Εντάξτε τους περιπάτους στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Εκμεταλλευτείτε το.
  • Προσθέστε στη διατροφή σας τις τροφές που αναφέρουμε παραπάνω
  • Απευθυνθείτε στον γιατρό σας κι εκείνος θα σας καθοδηγήσει για το εάν υπάρχει ανάγκη για κάποιο συμπλήρωμα.

Πηγή πληροφοριών: motherandbaby.co.uk / who.int

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved