Μουσική στην εγκυμοσύνη: Η επίδρασή της στο έμβρυο μέσα στη μήτρα

Ωφελεί η μουσική το μωρό στη μήτρα;

 

Μουσική στην εγκυμοσύνη: Η επίδρασή της στο έμβρυο μέσα στη μήτρα

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι, κατά το τρίτο τρίμηνο, ένα αγέννητο μωρό μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή της μητέρας του, τη μητρική του γλώσσα, και ακόμη ν’ αρχίσει να θυμάται μοτίβα λέξεων. Είναι λογικό λοιπόν, ότι η μουσική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στον εγκέφαλο ενός αγέννητου μωρού.

Η επίδραση της μουσικής του Μότσαρτ

Η ιδέα ότι ακούγοντας κλασική μουσική στην εγκυμοσύνη το παιδί γίνεται πιο έξυπνο έγινε δημοφιλές στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δημιουργώντας μια βιομηχανία με μουσική αποκλειστικά για μέλλουσες μητέρες. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι θα κάνει τους απογόνους σας πιο έξυπνους. Το θέμα ξεκίνησε από μια μελέτη της ψυχολόγου Frances Rauscher σε φοιτητές της Αμερικής, όπου βρήκε μια μικρή σχέση μεταξύ IQ και μουσικής του Μότσαρτ. Το πώς έγινε το άλμα από τους μαθητές στα αγέννητα μωρά παραμένει μυστήριο, αλλά μπορεί να οφείλεται στη φυσική επιθυμία να κάνουμε ό, τι καλύτερο για τα παιδιά.

Μουσική και εγκέφαλος

Παρά την έλλειψη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η κλασική μουσική δημιουργεί έξυπνα μωρά, ενδιαφέρουσες μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου πριν από τη γέννηση. Ευρωπαϊκή έρευνα το 2013, για παράδειγμα, έδειξε ότι η έκθεση ενός αγέννητου μωρού στη μουσική είχε μακροπρόθεσμη επίδραση στον εγκέφαλό του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεογέννητα μωρά μπορούσαν να θυμούνται μια έκδοση του "Twinkle, Twinkle Little Star" που τους έπαιζαν όταν ακόμα ήταν στη μήτρα και αντιδρούσαν διαφορετικά όταν παίζονταν εναλλακτικές εκδόσεις. Όμως ακόμα κι αν Μότσαρτ μπορεί να μην κάνει μωρό σας πιο έξυπνο, μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό του πιο ενεργό. Τα μωρά στη μήτρα έχουν δείξει αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν εκτίθενται σε μουσική.Η καταπραϋντική μουσική μπορεί να ενθαρρύνει τα πρόωρα μωρά να τρώνε καλύτερα και να ηρεμούν.

Στο τρίτο τρίμηνο το μωρό σας θα είναι σίγουρα σε θέση να ακούσει τη μουσική που ακούτε . Και ενώ οι απαλοί ήχοι, όπως τα νανουρίσματα, έχουν σχεδιαστεί για να είναι καταπραϋντικοί, τα αγέννητα μωρά εκπλήσσονται από πολύ δυνατούς ή ακανόνιστους θορύβους και ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να είναι αγχωτικός.

Βεβαιωθείτε ότι η ένταση δεν είναι πολύ υψηλή και ότι η μουσική που επιλέγετε ότι είναι αρκετά μελωδική.

Πηγή: aptaclub.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved