Θηλασμός στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Περιμένετε το δεύτερο μωράκι σας, αλλά ακόμα θηλάζετε το πρώτο; Τι πρέπει να γνωρίζετε; 

Θηλασμός στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για τις μέλλουσες μητέρες, ο θηλασμός είναι ακόμα πιο απαιτητικός. Ο οργανισμός πρέπει να είναι υγιής, καλά ενυδατωμένος και εφοδιασμένος με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα και την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Είναι ασφαλής ο θηλασμός την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Κατά τον θηλασμό, παράγεται μία ορμόνη η οποία λέγεται οξυτοκίνη. Λέγεται ότι η συγκεκριμένη ορμόνη, ενδέχεται να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ορμόνη από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή ακόμα και συσπάσεις, για αυτό και ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη θεωρείται ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Μύθοι και αλήθειες για τον θηλασμό στην εγκυμοσύνη:

Οι θηλάζουσες μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν
Μύθος. Μετά τον τοκετό σταδιακά επανέρχεται ο κύκλος της γυναίκας, επομένως η σύλληψη είναι εφικτή.

Μία εγκυμοσύνη συνεπάγεται τον απογαλακτισμό του παιδιού
Μύθος. Εφόσον δεν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, είναι δική σας επιλογή εάν θα συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό στην εγκυμοσύνη σας ή όχι. Οι ορμονικές αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν και να αλλάξουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το παιδί δεν θα θέλει πλέον να θηλάσει.

Ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής
Μύθος. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η αποβολή μπορεί να συσχετιστεί με τον θηλασμό.

Τι πρέπει να προσέξετε εάν είστε έγκυος και θέλετε να συνεχίσετε τον θηλασμό του παιδιού σας;

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Ο γιατρός σας θα δει εάν είναι ασφαλές στην δική σας περίπτωση να συνεχίσετε να θηλάζετε. Θα σας συμβουλεύσει να σταματήσετε τον θηλασμό εάν έχετε δίδυμη ή πολύδυμη κύηση ή εάν συντρέχει κάποιος άλλος ιατρικός λόγος.

Προτιμήστε να κάθεστε ή να είστε ξαπλωμένη κατά τον θηλασμό

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό προσλαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα
Μετά τον πέμπτη με έκτο μήνα, η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει η μητέρα, μειώνεται για αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρέφεται επαρκώς.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Στην ιδιαίτερη αυτή φάση της ζωής σας, η ισορροπημένη διατροφή είναι πιο σημαντική από ποτέ. Καθημερινά πρέπει να προσλαμβάνετε όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος αλλά και στην εγκυμοσύνη.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved