Εγκυμοσύνη & διατροφή: Τα οφέλη των φουντουκιών για την έγκυο και το έμβρυο

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση φουντουκιών στην εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη & διατροφή: Τα οφέλη των φουντουκιών για την έγκυο και το έμβρυο

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι το Α και το Ω για την υγεία, τόσο της μέλλουσας μαμάς, όσο και του μωρού. Εκτός όμως από τα κύρια γεύματα της ημέρας, πολύ σημαντικά είναι και τα διάφορα σνακ.

Οι ξηροί καρποί αποδειγμένα έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό και είναι ένα ιδανικό σνακ για τα ενδιάμεσα γεύματα σας. Συνήθως προτιμάμε τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα κάσιους, τα φυστίκια και ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώσουμε είναι άψητα ή ανάλατα.

Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με τα οφέλη που έχουν τα φουντούκια και συγκεκριμένα την περίοδο της εγκυμοσυνης. Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη των φουντουκιών για την έγκυο και το έμβρυο και γιατί πρέπει να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή;

Τα οφέλη

Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που περιέχουν συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που έχουν μειώνουν την χοληστερόλη και συμβάλλουν στην προαγωγή των λιπιδίων του αίματος, μειώνοντας έτσι τις φλεγμονές.

Καταπολεμούν την αναιμία

Η αναιμία είναι κάτι αρκετά σύνηθες στην εγκυμοσύνη. Τα φουντούκια είναι πλούσια σε σίδηρο ο οποίος είναι το βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης που βοηθά στη μεταφορά του μορίου οξυγόνου στα διάφορα τμήματα του ανθρώπινου σώματος.

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου

Τα φουντούκια έχουνε υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, θειαμίνη και λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα καθώς και η πρωτεΐνη βοηθούν το νευρικό σύστημα.

Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης

Τα φουντούκια είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που εξασφαλίζουν μείωση των λιπιδίων του αίματος στις έγκυες που πάσχουν από διαβήτη κύησης. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή μαγνησίου που συμβάλλει στην μείωση των πιθανοτήτων για διαβήτη.

Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αϋπνίας

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα θρεπτικό συστατικό που η έλλειψη του οποίου έχει συσχετιστεί με την αϋπνία.

Βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Τα καλά λίπη που περιέχουν τα φουντούκια βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και συμβάλλουν στη διατήρηση ή και την απώλεια του σωματικού βάρους, αρκεί βέβαια να καταναλώνονται με μέτρο.

Κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μαγγάνιο, που είναι ενεργοποιητής ενζύμων και καταλύτης στη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερόλης. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Συμβάλλουν στην υγεία μαλλιών και δέρματος

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε η οποία είναι απαραίτητη για υγιή και λαμπερά μαλλιά, αλλά και δέρμα.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Οι άφθονες φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν τα φουντούκια, αντιμετωπίζουν την υπέρταση.

Η διατροφική αξία των φουντουκιών

Είκοσι φουντούκια περιέχουν:

  • Θερμίδες: 176 kcal
  • Συνολικό λίπος: 17 gr
  • Πρωτεΐνη: 4,2 gr
  • Υδατάνθρακες: 4,7 gr
  • Φυτικές ίνες: 2,7 gr
  • Βιταμίνη Ε: 21% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Μαγνήσιο: 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
  • Μαγγάνιο: 87% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved