Εγκυμοσύνη: Πως αντιδρά ο οργανισμός της εγκύου στη ζέστη;

Εγκυμοσύνη: Πως αντιδρά ο οργανισμός της εγκύου στη ζέστη;

Η ζέστη του καλοκαιριού επηρεάζει πολλούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους και οι έγκυοι είναι μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει μεγάλη δυσανεξία σε αυτήν.

Εγκυμοσύνη: Πως αντιδρά ο οργανισμός της εγκύου στη ζέστη;

Τι σημαίνει όμως αυτό για την ίδια την έγκυο και το αγέννητο μωρό της;

«Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε εγκύους στο νοσοκομείο τις μέρες που έχει πολλή ζέστη», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ο οργανισμός της παράγει περισσότερη θερμότητα απ' ό,τι συνήθως. Την περιττή θερμότητα αποβάλλουν οι φυσικοί θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού της, για να διατηρήσουν υγιή την ίδια και το μωρό της. Όταν ο ήδη επιβαρυμένος οργανισμός της εγκύου έρθει αντιμέτωπος και με την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, υπάρχει κίνδυνος να μην κατορθώσει να ρυθμίσει αποτελεσματικά την εσωτερική θερμοκρασία της εγκύου. Αν συμβεί αυτό, η έγκυος μπορεί να υπερθερμανθεί, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε προχωρημένη κύηση».

Τα συμπτώματα της υπερθέρμανσης συμπεριλαμβάνουν θερμό δέρμα, πονοκεφάλους, ιλίγγους, μυϊκές κράμπες και ναυτία. Εάν εξαιτίας της υπερθέρμανσης η έγκυος παρουσιάσει υψηλό πυρετό (αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας της στους 39 βαθμούς Κελσίου), τότε ανοίγει ο δρόμος για την θερμική εξάντληση ή ακόμα και τη θερμοπληξία. Αυτές οι «αρρώστιες της ζέστης» όπως είναι γνωστές, εκδηλώνονται στις εγκύους νωρίτερα απ' ό,τι στις γυναίκες που δεν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η υπερθέρμανση μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι μία από τις αιτίες των συστολών Braxton Hicks, που είναι επίσης γνωστές ως προπαρασκευαστικές ωδίνες και μπορεί να ανησυχήσουν την έγκυο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους και τάσεις λιποθυμίας. «Αν μία έγκυος ζαλίζεται και χάνει τις αισθήσεις της, υπάρχει κίνδυνος πτώσης που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ο πρόωρος τοκετός ή η αποκόλληση του πλακούντα που είναι επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση γέννηση του μωρού, ειδάλλως κινδυνεύει και αυτό και η μητέρα», εξηγεί ο ειδικός.

Η αφυδάτωση αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας, επειδή εξαιτίας της χάνει ο οργανισμός της εγκύου έναν βασικό μηχανισμό θερμορρύθμισης: την εφίδρωση.  

Και σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, η υπερθέρμανση της εγκύου μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης μωρού με προβλήματα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει πως η αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως εξαιτίας πυρετού ή χρήσης σάουνας, σχετίζεται με δομικές αλλαγές στην καρδιά του εμβρύου και με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα που οδηγούν σε παθήσεις όπως η δισχιδής ράχη.

egkymosyni kai zesti 3

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Heart Association έδειξε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλεί η παγκόσμια κλιματική αλλαγή μπορεί τα προσεχή χρόνια να οδηγήσουν σε αυξημένες γεννήσεις βρεφών με καρδιολογικά προβλήματα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα με ποιους ακριβώς μηχανισμούς μπορεί η υπερθέρμανση της εγκύου να επηρεάσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο πειράματα στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι η υπερθέρμανση μπορεί να ενεργοποιεί τον κυτταρικό θάνατο ή να επεμβαίνει σε ορισμένες πρωτεΐνες οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης», λέει ο μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος. «Το να έχει μία έγκυος χαμηλό πυρετό, δηλαδή γύρω στους 38 βαθμούς ή και λίγο παραπάνω δεν είναι κατ' ανάγκη επικίνδυνο για την ίδια ή για το μωρό. Πρέπει όμως να ενημερώνεται αμέσως ο μαιευτήρας της, γιατί η κατάστασή της μπορεί να επιδεινωθεί πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι είχε συνηθίσει πριν την εγκυμοσύνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πυρετούς της εγκυμοσύνης λίγο πιο επιθετικά απ' ό,τι συνήθως».

Όλ' αυτά δεν σημαίνουν ότι οι έγκυοι πρέπει να κλείνονται στο σπίτι τους το καλοκαίρι. Μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, αρκεί να λαμβάνουν ορισμένες προφυλάξεις. «Αν θέλουν να περπατήσουν για αρκετή ώρα σε υπαίθριους χώρους και να κάνουν δουλειές, πρέπει να πίνουν πολλά υγρά, να ντύνονται με φαρδιά, δροσερά ρούχα και να επιλέγουν τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας για την κίνησή τους», συμβουλεύει ο Δρ. Βασιλόπουλος.

Η καλή ενυδάτωση είναι το πρώτο και πιο σημαντικό μέτρο, τονίζει. Πρακτικά σημαίνει πως η έγκυος θα πίνει καθημερινά το καλοκαίρι 1-3 ποτήρια υγρών περισσότερα απ' όσα έπινε πριν μείνει έγκυος. Το καλύτερο ρόφημα γι' αυτήν είναι το καθαρό νερό. Μπορεί όμως να πίνει (με μέτρο) φρέσκους χυμούς (π.χ. πορτοκάλι), γάλα ή δροσερό τσάι (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη). Αντίθετα, πρέπει να είναι προσεκτική με τον καφέ, καθώς δεν συνιστώνται παραπάνω από 1-2 καφέδες ημερησίως. Αν αναπτυχθεί το αίσθημα της δίψας, σημαίνει πως η έγκυος έχει ήπια αφυδάτωση και πρέπει να αναπληρώσει τα υγρά που λείπουν.

egkymosyni kai zesti 2

Η διατροφή της πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Αντιθέτως, δεν πρέπει να περιλαμβάνει πολλά λιπαρά και καυτερά υλικά, διότι αυξάνουν τη θερμογένεση. Η κατανάλωση άλατος, εξάλλου, πρέπει να γίνεται με βάση τις συστάσεις του μαιευτήρα.

Αν η έγκυος αισθανθεί ότι υπερθερμαίνεται, πρέπει να λάβει αμέσως μέτρα: να μετακινηθεί σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, να πιει με μικρές γουλιές δροσερό νερό, να χαλαρώσει τα ρούχα της, να βάλει ψυχρά επιθέματα (πανιά βρεγμένα με κρύο νερό) στο δέρμα της και να βρέχεται με δροσερό νερό. Απαραίτητο είναι ακόμα να επικοινωνήσει αμέσως με τον μαιευτήρα της. Εάν παρουσιάσει έμετο, επιδείνωση των συμπτωμάτων της ή αν τα συμπτώματα αυτά επιμείνουν επί περισσότερο από μισή-μία ώρα, πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο. 

«Είναι σημαντικό να ακούει η έγκυος το σώμα της», υπογραμμίζει ο ειδικός. «Όταν ζητά αμέσως ιατρική βοήθεια, συνήθως δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από κατάλληλη ενυδάτωση, δρόσισμα και μερικές συμβουλές για το τι να προσέξει στη συνέχεια. Αν, όμως, αφήσει την υπερθέρμανση να εξελιχθεί, μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης

Οι καλύτερες στάσεις ύπνου στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Πώς επηρεάζει το πικάντικο φαγητό τον τοκετό;

5η εβδομάδα κύησης: Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Είναι ο καύσωνας επικίνδυνος για την εγκυμοσύνη;

119.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Harry Potter Hogwarts Clock Tower (75948)
109.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Creator Volkswagen Beetle (10252)
11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ζαλάδες στην εγκυμοσύνη: Τι τις προκαλεί και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Ζαλάδες στην εγκυμοσύνη: Τι τις προκαλεί και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Τι προκαλεί τις ζαλάδες στην εγκυμοσύνη και τι πρέπει να κάνετε για…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πανελλήνιες: Τι να μη λέτε στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Πανελλήνιες: Τι να μη λέτε στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021:Πώς οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ο εμβολιασμός έναντι του COVID-19 επηρεάζει την περίοδο;

Ο εμβολιασμός έναντι του COVID-19 επηρεάζει την περίοδο;

Πώς ξεκινήσαμε να διερευνούμε τη σχέση του εμβολιασμού έναντι του COVID-19 και…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Νάντια Μπουλέ: Έτοιμο το παιδικό δωμάτιο - Δείτε πώς το διαμόρφωσε

Νάντια Μπουλέ: Έτοιμο το παιδικό δωμάτιο - Δείτε πώς το διαμόρφωσε

Ποιο στιλ επέλεξε για το δωμάτιο της κόρης της.
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved