Είναι ο καύσωνας επικίνδυνος για την εγκυμοσύνη;

Ο καύσωνας είναι ανυπόφορος για όλους, για τις μέλλουσες μαμάδες όμως, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ελλοχεύουν κινδύνους για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Είναι ο καύσωνας επικίνδυνος για την εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει γιατί η πολλή ζέστη μπορεί να προκαλέσει υπερθερμία και αφυδάτωση, τα οποία είναι εξίσου επικίνδυνα για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο.

Υπερθερμία

Η υπερθερμία είναι η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες, η υπερθερμία τις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες κύησης, αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης μωρών με κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό.

Η υπερθερμία μπορεί να προκληθεί από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αλλά αλλά και από ένα πολύ ζεστό μπάνιο, για αυτό και οι ειδικοί συνιστούν στις εγκυμονούσες να αποφεύγουν το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό ή να μην παραμένουν κάτω από το καυτό νερό περισσότερο από δέκα λεπτά.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος που καραδοκεί. Η αύξηση του όγκου του αίματος, η παραγωγή του αμνιακού υγρού, και η απώλεια υγρών λόγω των συμπτωμάτων της πρωινής αδιαθεσίας, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ευθύνονται για τις αυξημένες απαιτήσεις μας σε υγρά, και ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού που το κλίμα ευνοεί την αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η ζάλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει κάποια πτώση, επικίνδυνη για την έγκυο και το έμβρυο, ιδιαίτερα τα δύο πρώτα τρίμηνα. Επιπλέον, η αφυδάτωση προκαλεί στον εγκέφαλο την παραγωγή μίας ορμόνης που ονομάζεται αγγειοπιεσίνη (ή αντιδιουρητική ορμόνη), η οποία προκαλεί δίψα. Αυτή η ορμόνη ωστόσο, είναι παρόμοια με την οξυτοκίνη, την ορμόνη που σχετίζεται με τις συσπάσεις της μήτρας. Ως αποτέλεσμα, η αφυδάτωση στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας, λόγω της παρόμοιας δράσης των δύο αυτών ορμονών. Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι πραγματικές, κάποιες φορές ωστόσο ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.

Πηγή: livescience.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved