Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιμορροΐδες την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του ορθού, των οποίων το μέγεθος μπορεί να μικρότερο από ένα μπιζέλι έως και μεγαλύτερο από ένα σταφύλι. Η εμφάνιση αιμορροΐδων είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα την περίοδο της εγκυμοσύνης ιδίως το τρίτο.

Αίτια

Οι αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη προκαλούνται κατά κύριο λόγο από τις αλλαγές στο σώμα της εγκύου και την αύξηση των ορμονών, όπως η προγεστερόνη. Επιπλέον, οι αιμορροΐδες ενδέχεται να προκληθούν και από την δυσκοιλιότητα που είναι αρκετά συνήθης την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και από το άγχος.

Πολλές είναι οι γυναίκες που αποκτούν αιμορροΐδες και μετά τον τοκετό, λόγω της πίεσης που ασκούν κατά τη διάρκεια της γέννας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αιμορροΐδες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαφανίζονται σύντομα μετά τη γέννα, ειδικά εάν δεν υπάρχει καθόλου δυσκοιλιότητα.

Τρόποι αντιμετώπισης

Εάν είστε έγκυος και έχετε εμφανίσει αιμορροΐδες, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με κάποια απλά tips που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας. Φροντίστε να κάνετε ένα ζεστό ντουζ δύο φορές την ημέρα και τοποθετήστε ζεστά και κρύα επιθέματα στην περιοχή. Τα ζεστά επιθέματα θα απαλύνουν τον πόνο, ενώ τα κρύα θα μειώσουν το πρήξιμο. Επιπλέον αποφύγετε τον ύπνο ανάσκελα και την πολύωρη ορθοστασία. Σημαντικό επίσης είναι να αποφεύγετε το έντονο σφίξιμο κατά την κένωση. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κι εκείνος θα σας καθοδηγήσει για το εάν θα χρειαστείτε και φαρμακευτική αγωγή.

Πρόληψη

Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων στην εγκυμοσύνη, ακολουθώντας τα παρακάτω:

  • Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Καταναλώνετε πολύ νερό στην καθημερινότητά σας
  • Αποφύγετε να κάθεστε για πολλές ώρες σε μία καρέκλα ή στον καναπέ
  • Μην καθυστερείτε τις κενώσεις σας
  • Εντάξτε πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved