Εγκυμοσύνη και ασβέστιο: Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία σας

Πόσο πρέπει να λαμβάνει η έγκυος; 

Εγκυμοσύνη και ασβέστιο: Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία σας

Το ασβέστιο βοηθά το έμβρυο να αναπτύξει γερά οστά προστατεύοντας παράλληλα και τα δικά σας.

Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε το νεογέννητο μωρό σας, πρέπει να λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα, τόσο για τον εαυτό σας , όσο και για τον αναπτυσσόμενο σκελετό του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε ότι τρώτε για δύο! Αν δεν λαμβάνετε όσο ασβέστιο απαιτείται, οι ανάγκες του παιδιού σας θα καλύπτονται παίρνοντας ασβέστιο από τα δικά σας οστά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών αν βρίσκεστε σε ηλικία μικρότερη των 19 ετών, χρειάζεστε 1300 mg ασβεστίου και 400-800 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D καθημερινά. Αν είστε άνω των 19 ετών, χρειάζεστε 1000 mg ασβεστίου και 400-800 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D καθημερινά. Η πρόσληψη ικανών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε το «κτίσιμο» υγιών και δυνατών οστών και για σας και για το παιδί σας.

egimosini kai asvestio 3

Οστική πυκνότητα

Οι περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν ότι αν και οι γυναίκες χάνουν μέρος τις οστικής τους πυκνότητας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως την ανακτούν μετά την γέννα. Μάλιστα, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, ακόμα και πάνω από 10 (!), δεν φαίνεται να οδηγούν σε προδιάθεση για οστεοπόρωση αργότερα, σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αντιθέτως, έρευνες εμφανίζουν στοιχεία ότι οι πολλές εγκυμοσύνες ίσως και να προστατεύουν από την οστεοπόρωση, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που έχουν οι πολύ «γόνιμες» γυναίκες.

Όσον αφορά γυναίκες που εγκυμονούν κατά την εφηβεία, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Οι γυναίκες αυτές συνήθως δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο της «κορυφαίας οστικής πυκνότητας». Περισσότερες έρευνες χρειάζονται ίσως για να μάθουμε αν τελικά η εγκυμοσύνη στην εφηβεία επηρεάζει ή όχι την μετέπειτα υγεία των οστών.

Οστεοπόρωση σχετιζόμενη με την κύηση

Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν μια μορφή παροδικής οστεοπόρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αίτια αυτής της μορφής της νόσου δεν είναι γνωστά και οι μηχανισμοί δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί έως τώρα. Παρόλαυτα, είναι πολλή σπάνια και συνήθως υποστρέφει γρήγορα μετά τη γέννα.

egimosini kai asvestio 2

Θηλασμός

Ο θηλασμός για 6-12 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού έχει σπουδαία πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το παιδί. Όπως και η εγκυμοσύνη, έτσι και ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει παροδική απώλεια οστικής μάζας. Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τον απογαλακτισμό, η οστική πυκνότητα ανακάμπτει και δεν φαίνεται το γεγονός αυτό να προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία του γυναικείου σκελετού. Όλες οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες οφείλουν να λαμβάνουν ικανές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D για τις ίδιες και το παιδί τους. Οι γυναίκες που επιλέγουν «αποκλειστικό θηλασμό» θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους αν θα πρέπει να χορηγούν στο παιδί τους συμπληρώματα βιταμίνης D, ιδιαίτερα όσες δεν βγαίνουν στον ήλιο αρκετές φορές την εβδομάδα και δεν τρέφονται με ψάρια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved