12η εβδομάδα κύησης: Πώς αναπτύσσεται το μωρό σας

Τι είδους αλλαγές συμβαίνουν σε εσάς και το έμβρυο στη 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

12η εβδομάδα κύησης: Πώς αναπτύσσεται το μωρό σας

Εάν είστε 12 εβδομάδων έγκυος, είστε στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης σας.

Σε αυτό το στάδιο τα περισσότερα από τα όργανα του μωρού σας είναι πλήρως διαμορφωμένα - αν και χρειάζεται ακόμα χρόνος μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως.

Το εμβρυϊκό πεπτικό σύστημα αρχίζει να λυγίζει τους μυς του - κυριολεκτικά - καθώς κάνει συσπάσεις, μια δεξιότητα που θα χρειαστεί το μικρό σας μετά τη γέννηση για να ωθήσει την τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος.

Ο μυελός των οστών είναι ανεπτυγμένος δημιουργώντας λευκά αιμοσφαίρια που θα βοηθήσουν το μωρό σας να καταπολεμήσει τυχόν μόλυνση μόλις βγει από το ασφαλές περιβάλλον της μήτρας.

Καρδιακός παλμός εμβρύου

Κατά τον έλεγχο αυτού του μήνα θα ακούσετε καθαρά τον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό του μωρού σας . Ο καρδιακός παλμός θεωρείται υγιής, όταν η συχνότητά του είναι από 120 παλμούς το λεπτό και άνω. Μόλις το ορόσημο της ανίχνευσης υγιών καρδιακών παλμών ξεπεραστεί, φαίνεται πως οι πιθανότητες για αποβολή πρώτου τριμήνου πέφτει στο μόλις 5%, αρκεί να μην συνυπάρχουν κολπική αιμόρροια ή άλλες επιπλοκές.

Υποχώρηση ορισμένων συμπτωμάτων

Καθώς πλησιάζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου , η μήτρα σας, έχει το μέγεθος ενός μεγάλου γκρέιπφρουτ και αρχίζει να μετατοπίζεται από το κάτω μέρος της λεκάνης σας σε μια μπροστινή και κεντρική θέση στην κοιλιά σας.Εάν είστε τυχερές, αυτό θα τερματίσει ένα ενοχλητικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης: τη συχνοουρία. Επίσης αναμένεται να μειωθούν κάπως τώρα που βρίσκεστε στην αρχή του δεύτερου τριμήνου οι ναυτίες, η υπερευαισθησία στο στήθος, η αποστροφή για ορισμένες τροφές αλλά και η συνεχή κόπωση.

Ζαλάδες

Μόλις φτάσετε στο δεύτερο τρίμηνο, υπάρχει ένα νέο σύμπτωμα εγκυμοσύνης που μπορεί να προστεθεί: η ζάλη. Η προγεστερόνη, που αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διευρυνθούν αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο μωρό σας , επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος σε εσάς. Αυτό σημαίνει χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το αίσθημα της ζάλης που γίνεται πιο έντονο όταν σηκώνεστε πολύ γρήγορα.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved