Το πιο δημιουργικό παιχνίδι για γονείς και παιδιά

Δύο άνθρωποι που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά, δεν τα ξέρουν όλα επειδή έγιναν γονείς σε 9 μήνες. Κάνουν λάθη, μαθαίνουν από αυτά και γίνονται καλύτεροι. Γιατί και οι γονείς είναι άνθρωποι. Άνθρωποι, χωρίς εγχειρίδιο «σωστής» και «καλής» μητρότητας και πατρότητας.

Δέσποινα Καμπούρη
Το πιο δημιουργικό παιχνίδι για γονείς και παιδιά

Όλοι ξέρουμε –είτε είμαστε γονείς, είτε όχι- ότι τα παιδιά πάνω από όλα τα υλικά αγαθά, θέλουν αγάπη. Η αγάπη τα τρέφει και τα μεγαλώνει χαρίζοντάς τους απλόχερα τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή. Αυτοεκτίμηση, ενσυναίσθηση, αυτοσεβασμό.

Όλοι όσοι είμαστε γονείς, έχουμε κάνει λάθη στην διαπαιδαγώγηση των γονιών παιδιών μας. Όχι ενσυνείδητα, γιατί πάντα υπάρχουν και προσωπικές ανάγκες που μπορεί να λειτουργήσουν εις βάρος των παιδιών μας. Αλλά όχι εκούσια.

Tropiko IMG 9310

Πόσες φορές σας έχει τύχει να βγείτε ένα βράδυ με φίλους και το επόμενο πρωί που τα παιδιά ξυπνούν στις 8, χαρούμενα και ευδιάθετα, γεμάτα ενέργεια, εσείς να σέρνεστε από αυπνία και κούραση και να μη μπορείτε να ασχοληθείτε δημιουργικά μαζί τους; Μην απαντήσετε αν δε θέλετε. Θα απαντήσω εγώ για εσάς.

Ναι, κι εγώ το έχω κάνει. Και είναι ανθρώπινο. Ή να γυρίσω πτώμα από το γραφείο, να μη με παίρνουν τα πόδια μου και οι κόρες μου να θέλουν επίμονα να παίξουμε «Κάβουρα» (αυτό είναι το παιχνίδι μας και ουσιαστικά εγώ μετατρέπομαι σε έναν κάβουρα με μεγάλες δαγκάνες που είναι τα χέρια μου και κυνηγάω μέσα στο σπίτι τα ψαράκια για να τα δαγκώσω, δηλαδή να τα γαργαλίσω μέχρι δακρύων). Μακάρι να μπορούσα να τρέχω από πίσω τους όλη τη μέρα και να τις κάνω να χαχανίζουν πιστεύοντας ότι ξεγέλασαν τον πανούργο κάβουρα και κατάφεραν να ξεφύγουν από τις δαγκάνες του. Όμως, είναι ανθρωπίνως αδύνατο.

Το σκέφτηκα, το φιλοσόφησα και αποφάσισα να βρω διεξοδικές λύσεις. Όχι αντικαθιστώντας το παιχνίδι, αλλά ενισχύοντάς το με εναλλακτικούς τρόπους αντί του… εξαντλητικού κύριου «κάβουρα».

Tropiko IMG 9311

Ποιο παιχνίδι θα μπορούσε να μας απασχολήσει και τις τρεις, όμορφα και δημιουργικά –και πάνω απ’ όλα ξεκούραστα- τις στιγμές που η μαμά γυρνάει κουρέλι από τη δουλειά; Και η πρώτη απάντηση που μου ήρθε στο μυαλό ήταν αυτή: Τα LEGO DUPLO!

Με τα τουβλάκια LEGO DUPLO που είναι μεγαλύτερα από τα κλασικά τουβλάκια LEGO και βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητα τους, μπορούμε να χτίσουμε ολόκληρες πολιτείες και να φτιάξουμε ολόκληρα σενάρια, πάνω στα οποία βασίζονται οι διαφορετικές μας ιστορίες. Οικογένειες, ζούγκλες, παλάτια…

Από το κάστρο της Αρεντέλα (η Χριστίνα είναι πάντα η Άννα), το τροπικό νησί με τα άγρια ζώα (κάπως έτσι έπαψε η μικρή να φοβάται τις τίγρεις, δες στο βίντεο που ακολουθεί πώς), το διάστημα ή ακόμα και το συνεργείο αυτοκινήτων και το πυροσβεστικό σώμα. Μπορεί να σας ακούγονται «αγορίστικα» αλλά πιστέψτε με, και τα κορίτσια τα απολαμβάνουν.



Το να μπαίνουμε σε ρόλους και το πιο σημαντικό να «φτιάχνουμε» τουβλάκι τουβλάκι την ιστορία του παιχνιδιού μας, είναι υπέροχο!

Έτσι περνάμε όμορφα και δημιουργικά τα απογεύματά μας, χωρίς ενοχές και τύψεις μιας κουρασμένης μαμάς, αλλά με χαμόγελα και δεξιοτεχνία.

Μπορείς να βρεις κι εσύ ιδέες, επιλέγοντας αγαπημένα θέματα των παιδιών σου στο βίντεο που ακολουθεί.



Καλά Χριστούγεννα με πολλή αγάπη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved