Despoina's little stories: "Μαμά δε θέλω να κάνω τίποτα σήμερα!"

Κι έρχεται η στιγμή που ενώ εσύ νόμιζες ότι κάνεις τα πάντα για να ανοίξεις τους ορίζοντες του παιδιού σου με θέατρα, κινηματογράφο, αθλητικές δραστηριότητες, αγγλικά, δημιουργικό παιχνίδι, σου λέει μια μέρα: "Μαμά μη με πιέζεις! Σήμερα δε θέλω να πάω ούτε μπαλέτο, ούτε ενόργανη, ούτε αγγλικά, ούτε τίποτα! Σήμερα θέλω να παίξω με τα παιχνίδια μου και να δω DVD!". 

Δέσποινα Καμπούρη
Despoina's little stories: "Μαμά δε θέλω να κάνω τίποτα σήμερα!"


Και τότε βέβαια συνειδητοποιείς ότι χωρίς να το θες πίεσες το παιδί σου να κάνει πολλά πράγματα μαζί γιατί πολύ απλά έτσι νόμιζες ότι του προσφέρεις μία καλύτερη ζωή. Και φυσικά γεμίζεις ενοχές και κινδυνεύεις να πας στο άλλο άκρο. Δηλαδή να αφήσεις το παιδί σου να τα παρατήσει όλα μονομιάς γιατί το "πίεσες" το καημένο και θέλει την ελευθερία του. Κι από εκεί που έκανε ένα σωρό πράγματα για να γεμίζει τη μέρα του δημιουργικά, μετατρέπεται σε ένα μαλθακό πλασματάκι που θέλει μόνο να βλέπει τηλεόραση και να τρώει σνακς!



Πφφφφφ!!! SOS! Ποιος είναι ο σωστός δρόμος; Μήπως καταστρέφω το παιδί μου; Μήπως το παραφορτώνω και του βγει τελικά άρνηση για οτιδήποτε στο μέλλον; Μήπως το παραέχω χαλαρό με την πρόφαση ότι είναι "μικρό ακόμα" και δε θέλω να χάσει νωρίς την παιδικότητά του;



Στη δική μου περίπτωση συνέβη κάτι λίγο διαφορετικό. Η Έλενα στην προσπάθειά της να μην απογοητεύσει τους γονείς της έκανε όλα όσα της προτείναμε κατά καιρούς χωρίς να προβάλει αντίσταση, χωρίς να φέρνει αντιρρήσεις. Με αποτέλεσμα εμείς να νομίζουμε ότι όλα όσα έκανε μέχρι σήμερα, τα απολάμβανε. Κι όμως! Δεν ήταν έτσι τελικά! Μέχρι που η μικρούλα μας άρχισε να αντιδρά αρνητικά χρησιμοποιώντας χαζές δικαιολογίες κάθε φορά που ερχόταν η στιγμή να κάνει κάποια δραστηριότητα.



Μετά από πολλή κουβέντα και ειδική συμβουλευτική παιδοψυχολόγου, καταλάβαμε ότι άθελά μας πιέσαμε την Ελενα να ασχοληθεί με πολλά πράγματα χωρίς να είναι ουσιαστικά έτοιμη.



Τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία χρειάζονται ελεύθερο χρόνο για ανεμελιά και πολύ παιχνίδι. Δε λέμε όχι σε αθλητικές δραστηριότητες. Άλλωστε ο αθλητισμός είναι μία σημαντική έννοια που πρέπει να μπει στη ζωή των παιδιών από τη μικρή τους ηλικία. Όλα όμως με μέτρο και φυσικά καθόλου πίεση. Πιστέψτε με. Αν το παιδί σας έχει κλήση σε κάποιο άθλημα, θα το αναζητήσει από μόνο του αργά ή γρήγορα! Σε καμία περίπτωση δεν πιέζουμε τα παιδιά μας να κάνουν αυτά που θα θέλαμε εμείς να κάνουν. Αυτη είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτουν πολύ συχνά οι γονείς με αποτέλεσμα να επιτύχουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που ήθελαν.




Καλή σας ημέρα,



Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved