Πέντε ιδέες για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου που κάνουν τη διαφορά

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Και αυτό διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, όσο τα παιδί μεγαλώνει τόσο αλλάζουν οι ανάγκες του.

Πέντε ιδέες για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου που κάνουν τη διαφορά

Φέτος, λοιπόν, ήταν μία από τις χρονιές που ήξερα πως είχε έρθει η ώρα να ανανεώσω το παιδικό δωμάτιο του μικρού μου. Αποφάσισα να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές κατά τη διάρκεια της άνοιξης γιατί κατά την άποψή μου, είναι η ιδανική εποχή για ανακαινίσεις και αλλαγές στη διακόσμηση.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που χρειάζεσαι και εσύ μερικές επίκαιρες και χρήσιμες ιδέες για το παιδικό δωμάτιο (είτε έχεις αγόρι είτε κορίτσι), αξίζει να δεις τη λίστα που ετοίμασα και η οποία με βοήθησε να βρω τις ιδανικές λύσεις για το πώς να διακοσμήσω το παιδικό δωμάτιο.

1. Τα κατάλληλα, βιώσιμα υλικά για το eco-friendly δωμάτιο

Τα περασμένα χρόνια, οι περισσότερες μανούλες δεν σκέφτονταν καν τα υλικά τα οποία αποτελούνταν -για παράδειγμα- τα παιχνίδια ή τα παπλώματα των παιδιών. Σήμερα όμως, είμαστε περισσότερο ενημερωμένες και έχουμε στη διάθεσή μας πολλές επιλογές. Για εμένα, λοιπόν, μία από τις καλύτερες ιδέες για το παιδικό δωμάτιο στις οποίες αξίζει να εστιάσεις από την αρχή είναι το να προμηθευτείς με προϊόντα από βιώσιμα και φυσικά υλικά και να κάνεις την πιο ασφαλή επιλογή για το παιδί και το περιβάλλον. Και μην πιστεύεις όσα ακούς, πως δηλαδή οτιδήποτε φυσικό και βιώσιμο είναι πιο ακριβό! Σήμερα μπορείς να βρεις ό,τι θες σε πολύ καλές τιμές. Για παράδειγμα, αναζητώντας στο Διαδίκτυο τις επιλογές μου, ανακάλυψα λευκά είδη είναι από βαμβάκι, που προέρχεται μόνο από βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και προσφέρουν άνετο ύπνο αλλά και πολλά ακόμη βιώσιμα προϊόντα για το παιδικό δωμάτιο.

2. Το παιδικό κρεβάτι που μεγαλώνει με το παιδί

ikea 2

Οφείλω να ομολογήσω ότι το πώς να διαλέξω παιδικό κρεβάτι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς μου. Τα παιδιά συνεχώς μεγαλώνουν και αν ο χώρος στα δωμάτιά τους δεν είναι μεγάλος, τότε καλούμαστε να βρούμε μία μέση λύση. Λόγω της έλλειψης διαθέσιμου χώρου, λοιπόν, αποφάσισα να πάρω ένα κρεβάτι-σοφίτα με επιφάνεια γραφείου. Κάτω από το κρεβάτι έστησα το γραφείο του, και όπως κάθε παιδί, έτσι και το δικό μου ξετρελάθηκε με την ιδέα του υπερυψωμένου κρεβατιού. Όπως ο ίδιος ο γιος μου χαρακτηριστικά μου είπε, «είναι το βασίλειό μου»! Αν ενδιαφέρεσαι για αλλαγή κρεβατιού υπάρχουν και άλλες επιλογές, πέρα από το κλασικό. Στο ΙΚΕΑ τουλάχιστον θα βρεις σίγουρα πολλές. Για παράδειγμα, ένα μονό κρεβάτι με βοηθητικό κρεβάτι και χώρους αποθήκευσης ή μία κουκέτα, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, ειδικότερα για τους μικρούς χώρους. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή του επεκτεινόμενου κρεβατιού το οποίο ρυθμίζεται ανάλογα, όσο το παιδί μεγαλώνει.

3. Τα ουδέτερα χρώματα και οι «must» χειροποίητες λεπτομέρειες

ikea 3

Βασικό ρόλο για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου παίζουν, βέβαια, και τα χρώματα των τοίχων, των επίπλων και των λευκών ειδών. Εγώ αποφάσισα να μείνω φέτος στους τόνους του λευκού και του μπλε για να έχω ένα πιο «καθαρό» αποτέλεσμα. Γενικά, όπως έχω καταλάβει, η τάση φέτος είναι το… όσο πιο απλό τόσο πιο καλό. Και αυτό ισχύει και για τα χρώματα του παιδικού δωματίου, με τις ουδέτερες αποχρώσεις -δηλαδή, το λευκό, το μπεζ και το χρώμα της άμμου- να κυριαρχούν το 2019. Γενικά, βρες παπλωματοθήκες, κουρτίνες και μαξιλάρια σε γαλήνια χρώματα και με διακριτικά μοτίβα για να δώσεις ένα πιο ώριμο ύφος στο παιδικό δωμάτιο -αν το παιδί είναι από οκτώ έως 12 ετών- και μείνε σε ένα ουδέτερο και απαλό χρώμα στους τοίχους του παιδικού δωματίου.

4. Το «παιχνιδιάρικο» φωτιστικό που θα κάνει τη διαφορά

ikea 4


Τα φωτιστικά μπορούν εύκολα να χαρίσουν έναν άλλον «αέρα» σε ένα δωμάτιο οπότε, προσπαθώ πάντα να τους δίνω την απαραίτητη προσοχή. Αν επιμείνεις στα ουδέτερα χρώματα στα έπιπλα και τους τοίχους όσον αφορά στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, αξίζει να βρεις ένα περισσότερο «παιχνιδιάρικο» φωτιστικό που θα κάνει το παιδικό δωμάτιο του αγοριού ή του κοριτσιού ξεχωριστό. Για παράδειγμα, εγώ φέτος διάλεξα ένα το φωτιστικό που αντλεί την έμπνευσή του από τις τέντες τσίρκου -και μάλιστα, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό PET- καθώς και ένα φωτιστικό νυκτός σε σχήμα ζώου!

5. Λίγη Φύση στο δωμάτιο

ikea 5


Μία από τις κορυφαίες τάσεις στη διακόσμησης του παιδικού δωματίου για το 2019 την οποία πραγματικά σκέφτομαι να υιοθετήσω το επόμενο διάστημα είναι το να βάλω στο παιδικό δωμάτιο ένα φυτάκι ή ένα βάζο με λουλουδάκια -όπως έχω κάνει ήδη στο σαλόνι μου (δεν ενδείκνυται, φυσικά, για πολύ μικρά παιδιά). Η επιλογή των φυτών πρέπει να είναι σίγουρα προσεκτική όμως, ένας κήπος-μινιατούρα με ένα μικρό παχύφυτο αποτελεί σίγουρα μία υπέροχη ιδέα. Ίσως βοηθήσει και τον μικρό μου να αγαπήσει περισσότερο τη Φύση.

Η άποψη του παιδιού

ikea 6

Τέλος, μπορεί εσύ, ως μαμά, να έχεις τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά στο τι θα μπει στο παιδικό δωμάτιο όμως, μην ξεχνάς ότι καλό είναι να ρωτήσεις και την άποψη του παιδιού. Το δωμάτιο είναι ο προσωπικός του χώρος, το καταφύγιο μέσα στο οποίο πρέπει να μπορεί να νιώθει ελεύθερο για να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Εγώ ζήτησα από το δικό μου να συμμετάσχει στη διαδικασία διακόσμησης δωματίου και η άποψή του αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική. «Μαμά, δεν μου αρέσει το κόκκινο», «Δεν το θέλω αυτό… πού θα παίζω;».

Έλαβα υπόψη μου σχόλια όπως τα παραπάνω όταν έδειχνα στον γιο μου τα αντικείμενα που σκόπευα να αγοράσω και πίστεψέ με, πραγματικά με βοήθησαν να πάρω πιο εύκολα τις αποφάσεις μου. Ό,τι ιδέες και αν έχεις, λοιπόν, μην ξεχάσεις να αφήσεις τα παιδιά σου να λάβουν μέρος στην όμορφη αυτή διαδικασία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved