Ποιες είναι οι σημαντικότερες ορμόνες στην εγκυμοσύνη;

Ποιος ο ρόλος των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ποιες είναι οι σημαντικότερες ορμόνες στην εγκυμοσύνη;

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που μεταφέρονται με το αίμα για να ενεργοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες στον οργανισμό. Στην εγκυμοσύνη, θα επέλθουν πολλές ορμονικές αλλαγές, που θα ευθύνονται για τα συμπληρώματα τα οποία θα έχετε καθώς το σώμα σας θα ετοιμάζεται να σχηματίσει και μετά να γεννήσει το μωρό.

Σ’ αυτές τις ορμόνες περιλαμβάνονται η hCG ( ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη ) που ενεργοποιεί τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερη προγεστερόνη, η οποία σταματά την περίοδο και συντηρεί την εγκυμοσύνη σχεδόν από κάθε άποψη – χαλαρώνει τους μυς της μήτρας όσο μεγαλώνει, συντηρεί τον πλακούντα, ενεργοποιεί την ανάπτυξη μαστικού ιστού και δυναμώνει τα πυελικά τοιχώματα. Αργότερα θα χαλαρώνει και θα μαλακώνει τα αιμοφόρα αγγεία.

ormones 3

Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα βοηθούν στην προετοιμασία του στήθους και την παραγωγή γάλακτος, ρυθμίζουν την παραγωγή προγεστερόνης, διατηρούν την επίστρωση της μήτρας στην εγκυμοσύνη και διευκολύνουν τη ροή του αίματος.

Τα οιστρογόνα βοηθούν στην προετοιμασία του στήθους και την παραγωγή γάλακτος, ρυθμίζουν την παραγωγή προγεστερόνης, διατηρούν την επίστρωση της μήτρας στην εγκυμοσύνη και διευκολύνουν τη ροή του αίματος. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, ρυθμίζουν την πυκνότητα των οστών του μωρού. Τα οιστρογόνα μαζί με την προγεστερόνη βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαίτερα στην ωρίμανση των οργάνων του και στην ανάπτυξη των σεξουαλικών του χαρακτηριστικών.

Ωκυτοκίνη

Η ωκυτοκίνη ενεργοποιεί τους γαλακτοποιούς αδένες προετοιμάζοντάς τους για το θηλασμό και προκαλεί τις συσπάσεις του τοκετού.

ormones 2

Ενδορφίνες

Οι ενδορφίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και του πόνου, η ρελαξίνη μαλακώνει τους ιστούς και τους συνδέσμους για να είναι η λεκάνη πιο ευλύγιστη για τον τοκετό, και η θυροξίνη αναπτύσσει το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού και εξασφαλίζει ότι λαμβάνει αρκετό οξυγόνο.

Εμπλέκονται κι άλλες ορμόνες, που παίζουν διπλό ρόλο, προετοιμάζοντας το σώμα για την εγκυμοσύνη και τη γέννα και βοηθώντας το μωρό να προσαρμοστεί στη ζωή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved