Πάσχα στην Αθήνα; Πάσχα στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων!

Δοκιμασμένη συνταγή και για το φετινό Πάσχα η αξιοποίηση των σχολικών προαυλίων σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Πάσχα στην Αθήνα; Πάσχα στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων!

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων διασφαλίζει πως 20 σχολικά συγκροτήματα στις 7 δημοτικές κοινότητες της Αθήνας ανοίγουν τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα και μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς. Τα σχολικά προαύλια διατίθενται για ελεύθερο παιχνίδι ενώ στις αίθουσες υλοποιούνται δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης και τεχνολογίας για όλους.

Δοκιμασμένη συνταγή και για το φετινό Πάσχα η αξιοποίηση των σχολικών προαυλίων σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Τα συστατικά είναι πολλά και ο καθένας μπορεί να επιλέξει ανάλογα με το δικό του γούστο: πατίνι, ποδήλατο, βιβλία, σχοινάκι, μπάλες, ακόμα και βόλους – αλήθεια πόσο καιρό έχεις να παίξεις βόλους; – και το μυστικό της συνταγής είναι η διάθεση για ελεύθερο παιχνίδι. Από τις 4 έως τις 10 κάθε μέρα, και από τις 11 έως τις 8 τα Σαββατοκύριακα τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Το ωράριο παραμένει ίδιο και για τις ημέρες «των διακοπών του Πάσχα» και τα σχολεία κλείνουν μόνο από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα, και την Πρωτομαγιά.

«Οι γειτονιές ξαναζούν στα προαύλια των σχολείων» περιγράφουν εύστοχα οι περιηγητές στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων αποτυπώνοντας μια αληθινή και πολύ όμορφη εικόνα. Μια παρέα εφήβων κάνει σουτ στην κάτω μπασκέτα, ένας μπαμπάς έχει αναλάβει να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που θυμίζει κοροΐδο και μήλα προκαλώντας μια παρέα παιδιών που είχαν αρχίσει να τσακώνονται στο παρτέρι με τα δέντρα γύρω από ένα σαλιγκάρι, μαμάδες με γιαγιάδες συζητούν με αγωνία για τα διαβάσματα των παιδιών, ενώ μια μικρή ακροβάτισσα έχει βαλθεί να κάνει εκατό επαναλήψεις στο σχοινάκι. Δύο ώρες αργότερα η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς, στο γήπεδο του μπάσκετ στήθηκε κανονικός αγώνας και στο πλάι του γηπέδου ποδήλατα κάνουν σερί κύκλους, τέσσερις κυρίες ανταλλάσσουν απόψεις για τη δράση τεχνολογίας που παρακολουθούσαν όλο τον περσινό χειμώνα, και εγώ που σταμάτησα επιτέλους να κουνάω το καρότσι γιατί το μωρό κοιμήθηκε, τρέχω με τα μικρά πρωτάκια να κλέψω λίγο από την ανεμελιά τους. Αλήθεια πόσο καιρό έχεις να παίξεις κυνηγητό;

Η αξιοποίηση των σχολικών προαυλίων σε μία πόλη όπως η Αθήνα, που διαθέτει περιορισμένο δημόσιο χώρο είναι μια απλή αλλά επαναστατική ιδέα την οποία έχουν αγκαλιάσει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Εξάρχεια, Αμπελόκηποι, Κυψέλη, Πετράλωνα, Παγκράτι, Γουδή, Νέος Κόσμος, Πλάκα, Ακαδημία Πλάτωνος, Γκύζη, Κολωνός, Γκράβα, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Βάθη.

Όσο για νέες δράσεις που ξεκινούν μετά το Πάσχα, όπως «Tεχνολογία για όλους» από την Cosmote – OTE Academy ή «Παίζουμε και μαθαίνουμε για την ασφάλεια στο νερό με τον Χταπόδιο Σέιφ» από τη Safe Water Sports, αναζητήστε πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.athensopenschools.gr.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον συντονισμό του Athens Partnership και υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Χρήσιμες Συμβουλές:
- Βρες τη λίστα με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων στο www.athensopenschools.gr
- Δεν πειράζει αν δεν έχεις μπάλα – ζήτα από τον φύλακα να σου δανείσει.
- Στον Άγιο Παντελεήμονα και στο Παγκράτι μπορείς να παίξεις σκάκι δαπέδου.
- Στην Κυψέλη λειτουργεί υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved