Ρετρό - Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον: Γύρισε τον κόσμο πάνω σε μια χήνα (pics & vid)

Οι περιπέτειες ενός τεμπέλικου παιδιού, του Νιλς Χόλγκερσον, που του άρεσε να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μια μέρα όμως το παράκανε…

Ρετρό - Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον: Γύρισε τον κόσμο πάνω σε μια χήνα (pics & vid)

Η σειρά «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», ιαπωνικής παραγωγής, γυρίστηκε το 1980 και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική κρατική τηλεόραση από τον Οκτώβριο του 1983 έως τον Απρίλιο του 1984, παρουσιάζοντας σε 52 ημίωρα επεισόδια την ιστορία του μικρού Νιλς Χόλγκερσον, που γύρισε τον κόσμο πάνω σε μια χήνα.

Η σειρά βασίστηκε στο παραμύθι της Σουηδέζας συγγραφέας Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Lagerlöf, 1858-1940), με τίτλο «Nils Holgerssons underbar a resa genom Sverige» το οποίο της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Η συγγραφέας είχε αφιερώσει τρία χρόνια στη μελέτη της φύσης και των λαϊκών παραδόσεων και θρύλων της Σουηδίας και πολλά από αυτά, τα αποτύπωσε στο βιβλίο της.

Η υπόθεση

Το παραμύθι αναφέρεται στις περιπέτειες ενός τεμπέλικου παιδιού, του Νιλς Χόλγκερσον, που του άρεσε να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μια μέρα όμως το παράκανε παίζοντας ένα άσχημο παιχνίδι σε έναν νάνο. Τότε ο νάνος με ένα ξόρκι, τον μεταμόρφωσε σε νάνο που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων και όλα τα ζώα της φάρμας ζητούσαν εκδίκηση για τη κακοποίησή τους, κυνηγώντας τον. Μέσα στο πανικό του, βρίσκει ένα κοπάδι με αγριόχηνες που τον παίρνουν μαζί τους στο μεταναστευτικό ταξίδι που έκαναν προς την Λαπωνία. Το ταξίδι αυτό γίνεται πάνω σε έναν χήνο, τον Μάρτιν και έχει για παρέα του το σκιουράκι του τον Γκρούμελ.

Σε αυτό το γεμάτο περιπέτειες ταξίδι ο Νιλς, που ξεφεύγει από την πραγματικότητα της καθημερινής του ζωής για να απογειωθεί σε ένα θαυμαστό και ποιητικό ταξίδι στη χώρα των αγριόπαπιων, γνωρίζει πολλά για τη φύση και για τις συνήθειες, τις δυσκολίες και τις χαρές των ζώων. Μαθαίνει να εκτιμάει και να σέβεται τις αξίες της ζωής όλων των πλασμάτων. Στο τέλος του ταξιδιού, έχει καταλάβει πλέον τα λάθη του. Το τελευταίο επεισόδιο είναι πολύ συγκινητικό διότι μετά από τόσες περιπέτειες, αποχωρίζεται το κοπάδι της βασίλισσας Άκα και σταματά να μπορεί να συνεννοείται μαζί τους.

Η σειρά προβλήθηκε σε πάνω από 150 χώρες του κόσμου. Στην ελληνική τηλεόραση ξαναπροβλήθηκε τρεις φορές: το 1985 από την ΕΡΤ-1, το 1987 από την ΕΤ-1 και το 1989 από την ΕΤ3.

Στην αυθεντική μεταγλώττιση της ΕΡΤ ακούγονταν οι ηθοποιοί:

Φάνυ Πολέμη (Νιλς Χόλγκερσον)

Τάσος Κωστής (Κρούμελ)

Σοφία Μυρμηγκίδου [Βασίλισσα Άκα (επ. 1-50)]

Ηλίας Πλακίδης (Μάρτιν)

Αφροδίτη Γρηγοριάδου [Βασίλισσα Άκα (επ. 51-52)]
Μάκης Ρευματάς (Νάνος)

  • Η Σουηδική κυβέρνηση τύπωσε τη μορφή του Νιλς Χόλγκερσον να πετά πάνω σε μια χήνα και την απεικόνισε στο χαρτονόμισμα των 20 κορόνων.

Δείτε τα βίντεο και θυμηθείτε το θαυμαστό ταξίδι του μικρού Νιλς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved