Συρία: Η φρίκη του πολέμου, το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας και ο πανικός ζωγραφισμένος στο πρόσωπο ενός κοριτσιού

Την ώρα που όλοι οι «μεγάλοι» της πολιτικής που έχουν στα χέρια τους τις τύχες των ανθρώπων στον δυτικό κόσμο, καταδικάζουν τη ρήψη χημικών που σκότωσαν τόσους αμάχους στη Συρία, τα μικρά παιδιά συνεχίζουν να αποτελούν τα μεγάλα θύματα αυτού του ανελέητου πολέμου, να χάνουν τις ζωές τους ή να ξεριζώνονται από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, για να σωθούν!

Συρία: Η φρίκη του πολέμου, το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας και ο πανικός ζωγραφισμένος στο πρόσωπο ενός κοριτσιού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ που είδε σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας στη Γενεύη, τα παιδιά που έχουν γίνει πρόσφυγες στο εξωτερικό έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο ενώ άλλα 2 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένα στο εσωτερικό της Συρίας, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Ο Άντονι Λέικ, διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών (UNICEF), μετά από αυτή την ανακοίνωση δήλωσε για την τραγική κατάσταση στη Συρία: «Αυτό το εκατομμυριοστό παιδί που έγινε πρόσφυγας, δεν είναι απλά ένας ακόμα αριθμός. Είναι η πραγματικότητα ενός παιδιού που έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του και την οικογένειά του και έχει να αντιμετωπίσει την απόλυτη φρίκη» είπε.

Αυτά τα παιδιά αναζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος, η Τουρκία, το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία ενώ δεν είναι λίγα και τα παιδιά, κάτω των 11 ετών τα περισσότερα, που καταφεύγουν στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική για να σωθούν.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε για την τραγική αυτή πραγματικότητα: «Τα παιδιά στη Συρία, δεν ξεριζώνονται μόνο από τα σπίτια και τις οικογένειές τους αλλά και από το μέλλον τους. Ακόμα και εκείνα τα παιδάκια που καταφέρνουν να διασχίσουν τα σύνορα, κουβαλούν μαζί τους φοβερά ψυχικά τραύματα και το μόνο που έχουν ανάγκη, είναι να ελπίζουν». Ο ίδιος επεσήμανε: «Διακυβεύεται η επιβίωση και η ευημερία αυτής της γενιάς αθώων».

Τα νούμερα που αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ είναι ανατριχιαστικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά. Ο απολογισμός είναι τραγικός αφού εδώ και δύο χρόνια που έχει ξεκινήσει ο εμφύλιος στη Συρία, υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 7.000 παιδιά, ανάμεσα στους συνολικά 100.000 ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κατάφερε μέσα στη δίνη του πολέμου να καταγράψει κάθε παιδί πρόσφυγα με το όνομά του ενώ έχει βοηθήσει και μητέρες που έχουν γεννήσει στην εξορία να πάρουν πιστοποιητικό γέννησης για το παιδί τους ώστε εκείνα να μην γίνουν απάτριδες.

Την ίδια ώρα, ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί μουδιασμένος τις τραγικές επιπτώσεις από τη σφοδρή επίθεση που σημειώθηκε στο ανατολικό προάστιο Γκούτα στη Δαμασκό την Τετάρτη με θύματα πάνω από 1300 άτομα, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά, για την οποία το καθεστώς Ασάντ αρνείται ότι υπήρξε χρήση χημικών όπλων.

Κάποιοι καταγγέλλουν πως σ' αυτή την τραγική επίθεση χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικό αέριο και όπως δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας Άκε Σέλστρομ, επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα, που βρίσκεται στη Συρία, πρόκειται άμεσα να διερευνηθεί αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι.

Πάντως, τα όσα φρικιαστικά βίωσαν όσοι δέχτηκαν την επίθεση αποτυπώνονται στο πρόσωπο ενός κοριτσιού, σε ένα βίντεο που κάνει εδώ και λίγες μέρες τον γύρο του διαδικτύου.

Το κοριτσάκι, το οποίο κατάφερε να σωθεί από την επίθεση, βρίσκεται ξαπλωμένο σε φορείο νοσοκομείου, ξυπνάει από το λήθαργό της, κοιτάει το κορμάκι της και διαπιστώνει πως κινείται και αναπνέει. «Είμαι ζωντανή, είμαι ζωντανή» λέει και ξαναλέει η ίδια μην καταφέρνοντας να πιστέψει πως πράγματι είναι ζωντανή. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved