Ρετρό: Κάντυ Κάντυ, το ξανθό κορίτσι που λάτρεψαν τα παιδιά τη δεκαετία του '80 (pics & vid)

Οι περιπέτειες της γλυκιάς Κάντυ προβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1984 και κράτησαν καθηλωμένο για χρόνια όχι μόνο το παιδικό αλλά και το ενήλικο κοινό!

Ρετρό: Κάντυ Κάντυ, το ξανθό κορίτσι που λάτρεψαν τα παιδιά τη δεκαετία του '80 (pics & vid)

Η αγάπη, η χαρά, η φιλία, ο έρωτας, η απώλεια, όλα συνυπήρχαν στις ιστορίες της Κάντυ που επηρέασαν χιλιάδες παιδιά ανά την υφήλιο. Η Καντυ Κάντυ έχει γράψει τηλεοπτική Ιστορία με την επιτυχία της σε πολλές διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία κλπ) και έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Η Κάντυ Κάντυ (Κάντας Γουάιτ Άρντλεϊ), με τα σμαραγδοπράσινα μάτια, τα μακριά σγουρά ξανθά μαλλιά και τις φακίδες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1975 σε μια νουβέλα της Γιαπωνέζας συγγραφέα Κιόκο Μιζούκι. Όταν η Μιζούκι συνεργάστηκε με την εικονογράφο manga Γιούμικο Ιγκαράσι το ιαπωνικό περιοδικό Nakayoshi έδειξε ενδιαφέρον για την Κάντυ Κάντυ.

Η σειρά, 151 επεισοδίων, βασίζεται στο ομώνυμο manga καθώς και στα τρία μυθιστορήματα της Κιόκο Μιζούκι με κεντρική ηρωίδα την Κάντυ. Το manga κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από το 1986 μέχρι το 1989, από τις Εκδόσεις Τάταρη.

Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΡΤ εβδομαδιαία, από το 1984 μέχρι το 1987, γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία. Συνέχισε να προβάλλεται στην ΕΡΤ 3, ενώ το 1989 προβλήθηκε ξανά σε καθημερινή βάση από την ΕΡΤ1, γνωρίζοντας και πάλι επιτυχία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η σειρά προβλήθηκε και πάλι με νέα -τρίτη- μεταγλώττιση, μέχρι το 50ό επεισόδιο, από την ιδιωτική τηλεόραση.

Η ιστορία της Κάντυ

Η Κάντυ μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο, το Σπίτι της Πόνυ, κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν των Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Βρέθηκε όταν ήταν μωρό σε ένα καλαθάκι, μαζί με τη φίλη της Άννυ. Στα 10 της αναγκάζεται να αποχωριστεί την Άννυ, η οποία υιοθετείται από τους Μπράιτον, μια πλούσια οικογένεια. Οι δυο τους αρχίζουν να επικοινωνούν μέσω αλληλογραφίας, μέχρι τη στιγμή που η θετή μητέρα της Άννυ της το απαγορεύει. Η Κάντυ μετά απ' αυτήν την είδηση τρέχει κλαίγοντας στο λόφο που βρίσκεται πίσω από το σπίτι Πόνυ όπου συναντά ένα αγόρι με σκωτσέζικη ενδυμασία. Η Κάντυ θα τον αποκαλεί πρίγκιπα του λόφου και θα τον σκέφτεται για όλη της τη ζωή.

retro candy candy 13

Στα 12 της προσλαμβάνεται για να κάνει παρέα σε μια πλούσια κοπέλα, την Ελίζα Ράγκαν, η οποία με τη βοήθεια του αδελφού της Νηλ θα της κάνει τη ζωή κόλαση. Οι πλεκτάνες των δύο αδελφών θα έχουν το αποτέλεσμα η Κάντυ να γίνει υπηρέτρια. Σύντομα θα γνωρίσει τα ξαδέλφια τους Άντονυ, Αλιστίαρ «Στίαρ» και Άρτσιμπαλντ «Άρτσι». Η Κάντυ θα ερωτευτεί τον Άντονυ. Μετά από πολλές περιπέτειες θα υιοθετηθεί απ’ τον μυστηριώδη αρχηγό της οικογένειας των Άρντλεϋ το μεγάλο θείο Γουίλλιαμ. Μετά τον τραγικό θάνατο του Άντονυ ο κηδεμόνας της Κάντυ τη στέλνει στο κολέγιο του αγίου Παύλου στην Αγγλία με σκοπό να γίνει μια σωστή δεσποινίδα. Στο πλοίο με το οποίο ταξιδεύει από την Αμερική στην Αγγλία, η Κάντυ γνωρίζει ένα παράξενο αγόρι που στο μέλλον θα της σημαδέψει τη ζωή. Το αγόρι αυτό είναι ο «Τέρρυ», γιος ενός Άγγλου δούκα. Στο κολέγιο η Ελίζα θα κάνει δύσκολη τη ζωή της Κάντυ αλλά εκείνη θα βρει εκεί μια πολύ καλή φίλη την Πάττυ. Η Άννυ θα έρθει επίσης να σπουδάσει στο κολέγιο. Οι δυο τους θα ξαναγίνουν φίλες. Η Κάντυ θα ερωτευτεί τον Τέρρυ και αυτός την Κάντυ. Η μοίρα θα παίξει άσχημα παιχνίδια εις βάρος τους.

Η Κάντυ μετά από πολλές περιπέτειες νιώθει πως δεν ανήκει στο σχολείο και αποφασίζει να επιστρέψει στην Αμερική. Αποφασίζει ότι το επάγγελμα που την εκφράζει είναι να γίνει νοσοκόμα. Καθώς ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά, το νοσοκομείο που εργάζεται η Κάντυ δέχεται πολλούς Αμερικανούς τραυματίες. Ανάμεσά τους, και ο Άλμπερτ, ο ευγενής «άγνωστος» που πάντα εμφανίζεται όταν η Κάντυ περνά δύσκολα. Ο Άλμπερτ όμως έχει χάσει τη μνήμη του και έτσι η Κάντυ αναλαμβάνει να τον φροντίζει προσωπικά. Μετά από πολλά χρόνια, ταξίδια και περιπέτειες η Κάντυ θα ανακαλύψει πως πρόκειται για τον έρωτα των παιδικών της χρόνων, τον πρίγκιπα του λόφου.

Το τέλος της σειράς

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 προέκυψε και η διαμάχη της Μιζούκι (συγγραφέας) με την Ιγκαράσι (εικονογράφο) για τα δικαιώματα της σειράς. Ο δικαστικός αγώνας κράτησε αρκετά χρόνια. Πλέον η Μιζούκι είναι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, κάτοχος των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Κάντυ και η Ιγκαράσι απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε σχετικό όνομα ή σχέδιο. Η Μιζούκι δήλωσε ότι την κούρασε όλη αυτή η διαμάχη και ότι δεν θα ήθελε να ασχοληθεί ξανά με το δημιούργημά της.

  • Η Κάντυ είχε για κατοικίδιο ένα ρακούν τον Κλιν.
  • Ανάμεσα στους ηθοποιούς που έδωσαν τις φωνές τους στους ήρωες της σειράς ήταν και οι: Ματίνα Καρρά – Κάντυ, Αργύρης Παυλίδης, Μάνος Βενιέρης- Τέρρυ, Γιάννης Παπαϊωάννου – Άλμπερτ, Τζένη Φωτίου – Άννυ, Δήμητρα Δημητριάδου – Ελίζα.
  • Τα τραγούδια των τίτλων έναρξης και τέλους για την προβολή στην ΕΡΤ είχαν την ίδια μελωδία με τα αντίστοιχα ιαπωνικά. Η ελληνική εκτέλεση των τραγουδιών τίτλων της Κάντυ έγινε από τον Ανδρέα Διαμαντίδη.

Δείτε ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο της σειράς στο video.

Φωτογραφίες: Instagrma hashtag #candycandyanime

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved