Τι είναι αυτό που χρειάζονται τα αγόρια από τη μαμά τους;

Και μπορεί να ρωτήσετε: «Γιατί δηλαδή, τα αγόρια χρειάζονται διαφορετικά πράγματα από ότι τα κορίτσια;»

Μαρίνα Μόσχα
Τι είναι αυτό που χρειάζονται τα αγόρια από τη μαμά τους;

Σωστή ερώτηση, όσες όμως έχετε και αγόρια και κορίτσια θα συμφωνήσετε στο ότι μπορεί όλα τα παιδιά να ζητούν τα …ίδια, υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες ανάλογα με το φύλο του παιδιού – άλλωστε συχνά μιλάμε για τους ρόλους - όπως θα δούμε και την επόμενη εβδομάδα στο τι είναι αυτό που χρειάζονται τα κορίτσια από τη μαμά τους!

Όλα τα παιδιά λοιπόν χρειάζονται την φροντίδα των γονιών τους, την αγάπη, την προσοχή, την υπομονή, την καθοδήγηση, την σταθερότητα και την ασφάλεια…

Τι διαφορετικό θα μάθει λοιπόν η μαμά στο γιο της;

Να σέβεται την διαφορετικότητα:

όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, όσον αφορά την εμφάνισή μας, τις προτιμήσεις μας, την κατάσταση της υγείας μας, τις αδυναμίες μας. Δεν χρειάζεται να φοβάται ο γιος σας το διαφορετικό, καθώς οι μεγαλύτεροι διώκτες ανά τους αιώνες είναι εκείνοι που δεν μπορούν να το καταλάβουν! Δεν είναι λοιπόν μόνο η δύναμη αυτό που μετράει, ούτε ασφαλώς και η βία! Αντίθετα, η ευγένεια, το νιάσιμο και το δόσιμο, είναι τρόποι που ποτέ δεν θα μας απογοητεύσουν!

mama kai gios 1

Την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα:

δεν έχει σημασία ποιος έχει μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη ή περισσότερη αντοχή στον πόνο. Η μητέρα είναι αυτή που θα μάθει στο γιο της να σέβεται τις γυναίκες και γενικότερα τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να του έχετε αδυναμία και να τρέχετε πίσω από τον κανακάρη σας- τον πασά σας - μαθαίνοντάς τον να τα βρίσκει όλα έτοιμα, σκεφτείτε όμως πόσο δυστυχισμένο θα τον κάνετε, όταν η αυριανή του σύντροφος θα …τον βάλει στη θέση του, που δεν είναι άλλη πέρα από αυτή του «είμαστε και οι δυο άνθρωποι, έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις, άρα μην περιμένεις ειδική μεταχείριση, κάνε και εσύ ότι και εγώ!»

Να κάνει μερικές δουλειές και να μαγειρεύει:

Ναι, είναι και διεγερτικό για την αυριανή του σύντροφο να νιώθει πως δεν την έχει …ανάγκη αλλά πάνω από όλα για τον ίδιο, εφόσον θα νιώθει ανεξάρτητος, δεν θα έχει κανέναν ανάγκη, θα μπορεί να επιβιώσει και μόνος του! ΑΝ προσθέσουμε μάλιστα, πως όλο αυτό ανεβάζει και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του…

Να δείχνει το ενδιαφέρον του:

Το μεγαλύτερο γυναικείο παράπονο είναι πως «εκείνος δεν μου δείχνει αν ενδιαφέρεται, δεν προσέχει τι φοράω, δεν μου κάνει ένα δώρο, ένα λουλούδι…» Μάθετε λοιπόν το αγόρι σας να ενδιαφέρεται και να το εκφράζει, να ρωτάει τι αρέσει και τι όχι. Έτσι, μεγαλώνοντας θα μάθει να ρωτάει και σεξουαλικά τι αρέσει στην σύντροφό του, πως είναι η καθημερινότητά της, τι σκέφτεται, τι θα ήθελε, κλπ.

mama kai gios 3

Την συναισθηματική έκφραση:

Η μαμά είναι εκείνη που θα φέρει στην επιφάνεια το συναισθηματικό του κόσμο και θα τον βοηθήσει να τον εκφράσει, είναι εκείνη που θα πολεμήσει τα κοινωνικά στερεότυπα και θα τον βοηθήσει να μάθει να εκφράζεται και να μην ντρέπεται γιατί και τα αγόρια – και οι άνδρες αύριο – έχουν και εκείνοι συναισθήματα και νιώθουν επίσης!

Να μάθει να δίνει και να αγκαλιάζει:

Είναι ίσως από τα πιο σημαντικά μαθήματα το να μάθει ο γιος σας πως χρειάζεται να μάθουμε να δίνουμε, να μοιραζόμαστε με τους άλλους και να τους αγκαλιάζουμε…Όλοι μας έχουμε ανάγκη από τους γύρω μας!

Να είναι υπεύθυνος:

Δυστυχώς, είναι αρκετοί οι άνδρες που βλέπω και λειτουργούν σαν κακομαθημένα μωρά, επειδή απλά… έτσι τους έμαθε η μαμά τους! Μην κάνετε και εσείς το ίδιο λάθος, θα το βρει μπροστά του ο γιος σας και πιστέψτε με, δεν το θέλετε! Μάθετέ τον λοιπόν από μικρή ηλικία να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, μην τον δικαιολογείτε διαρκώς, αφήστε τον να υποστεί τις συνέπειες και μην τρέχετε να συμμαζέψετε να …ασυμμάζευτα!

Να αναπτύξει τα ταλέντα του:

έστω και αν δεν συμφωνείτε με τα μαθήματα χορού που θέλει να κάνει λόγω των στερεότυπων που ανέφερα παραπάνω! Αφήστε τον να αναπτύξει ότι η φύση τον προίκισε, χωρίς λογοκρισία, χωρίς ντροπή!

mama kai gios 4

Να αγαπάει την οικογένειά του:

Είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο να αποδέχεται τα άλλα μέλη της οικογένειας και να μην αποξενώνεται από αυτά. Λέμε γενικότερα, πως οι σχέσεις με την «πρώτη οικογένεια» χρειάζεται να διατηρούνται σε μία υγιή βάση, βέβαια, δεν είναι πάντα εφικτό αυτό. ΑΝ όμως η μητέρα αρχίζει και κάνει διακρίσεις προς τα άλλα παιδιά ή κατηγορεί τον σύζυγο, τότε καταλαβαίνουμε πως χάνονται οι ισορροπίες…

Να μάθει να έχει το δικό του χώρο και χρόνο:

Είναι πολύ σημαντικό να δώσει η μητέρα τον χώρο που χρειάζεται το παιδί της για να αναπτυχθεί. Διαφορετικά είναι σαν να έχω ένα μικρό φυτό δίπλα σε ένα μεγάλο που το σκιάζει, θα μαραζώσει και θα μένει πάντα μικρό και καχεκτικό… Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο που έχει ανάγκη για να απορροφήσει, να επεξεργαστεί και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του…

Τα δύο τελευταία θα μου πείτε ισχύουν και για τα κορίτσια. Ναι, απλά έχει παρατηρηθεί πως η σχέση μάνας – γιου, πολλές φορές αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της υπερπροστασίας που υπάρχει προς το αγόρι της, της πιθανής κακής σχέσης με τον σύζυγο, και γενικότερα το δέσιμο που έχει μαζί του και που είναι πολύ διαφορετικό από αυτό με την κόρη της.

Μην ξεχνάτε λοιπόν, πως η ισορροπία στη σχέση σας είναι αυτή που θα βοηθήσει το γιο σας να αναπτυχθεί και να γίνει ένας ώριμος και υπεύθυνος ενήλικας, που θα είναι αρεστός και ευπρόσδεκτος από τους γύρω του, θα εκφράζεται, θα προσφέρει, θα ζητάει, θα σέβεται αλλά και θα διεκδικεί αυτό που του ανήκει, θα αναγνωρίζει τις ανάγκες του και θα προσπαθεί να τις ικανοποιεί, θα είναι ανεξάρτητος, θα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και μία καλή αυτοεκτίμηση και εικόνα εαυτού.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved