Πώς τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να κοινωνικοποιηθούν

Αυστραλοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά με αυτισμό είναι πιο κοινωνικά όταν παίζουν με τα ζώα σε αντίθεση με παιχνίδια.

Πώς τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να κοινωνικοποιηθούν

Οι άνθρωποι κατ’ αρχήν οικειοποίησαν τα ζώα για να βοηθήσουν στην οικιακή εργασία, από την εκτροφή βοοειδών μέχρι τη θανάτωση ποντικών. Τώρα, διατηρούμε τα κατοικίδια ζώα κυρίως για συντροφικότητα, αλλά νέα έρευνα προσφέρει περαιτέρω απόδειξη ότι τα ζώα μπορούν επίσης να έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία εξέτασαν πώς τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν τα αυτιστικά παιδιά να κοινωνικοποιηθούν στην τάξη. Διαπίστωσαν ότι τα αυτιστικά παιδιά έδειξαν πιο προ-κοινωνική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα παιδιά κατά τη διάρκεια αδόμητου παιχνιδιού με ζώα.

Ο αυτισμός είναι μια ομάδα αναπτυξιακών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από μειωμένη επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Η κοινωνικοποίηση είναι συχνά η μεγαλύτερη πρόκληση για τα αυτιστικά παιδιά. Στην τάξη, μπορούν να αγωνιστούν για να συμμετάσχουν με τους συνομηλίκους τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, απόρριψη, εκφοβισμό και άλλες αλληλεπιδράσεις με άγχος.

Πώς τα ζώα βοηθούν τα αυτιστικά παιδιά στην τάξη

katoikidia paidia me autismo 1

Οι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση με τα ζώα μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά παιδιά, αλλά οι Αυστραλοί ερευνητές ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τυφλές βαθμολογίες όταν συγκρίνουν την αλληλεπίδραση των ζώων με παιχνίδια, ένα άλλο κοινό εργαλείο που βοηθά τα αυτιστικά παιδιά να αλληλοεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους.

Οι ερευνητές συνέκριναν πόσο καλά τα παιδιά ηλικίας 5 έως 13 αλληλοεπίδρασαν με τους ενήλικες και τους "συνηθισμένα αναπτυσσόμενους συνομηλίκους" τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου. Σε μία ομάδα δόθηκαν παιχνίδια με τα οποία έπαιξαν, ενώ η άλλη τοποθετήθηκε σε ένα δωμάτιο με δύο χάμστερ.

Τα αυτιστικά παιδιά που έπαιξαν με τα χάμστερ έδειξαν περισσότερη κοινωνικότητα μιλώντας, χαμογελώντας, γελώντας, κοιτάζοντας τα πρόσωπα και φέροντας φυσική επαφή με τους άλλους. Τα παιδιά με τα χάμστερ είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να κλαψουρίζουν, να κλαίνε και να εκφράζουν άλλη αρνητική συμπεριφορά από εκείνους που έπαιξαν με παιχνίδια.

Για τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ή ASD, "η σχολική τάξη μπορεί να είναι ένα αγχωτικό και συντριπτικό περιβάλλον λόγω κοινωνικών προκλήσεων και θυματοποίησης από ομότιμους. Εάν ένα ζώο μπορεί να μειώσει αυτό το άγχος ή να αλλάξει τεχνητά την αντίληψη των παιδιών σχετικά με την τάξη και τους συμμαθητές, τότε ένα παιδί με ASD μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα και ανοιχτό σε συμπεριφορές κοινωνικής προσέγγισης ", αναφέρουν οι ερευνητές.

Ζώα και Αυτισμός

katoikidia paidia me autismo 2

Ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου πηγαίνει πίσω αιώνες. Η χρήση ζώων στη θεραπεία χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η επαφή με τα ζώα μπορεί να μειώσει το άγχος, κάποια ζώα ξεπερνούν την απλή αγκαλιά για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα σκυλιά είναι χρήσιμα σε πολλά σενάρια, ειδικά για να βοηθήσουν τους γονείς όταν φεύγουν από το σπίτι ή όταν κάνουν όλοι μαζί σαν οικογένεια ένα ταξίδι ή πηγαίνουν μια βόλτα. Επειδή ορισμένα αυτιστικά παιδιά διστάζουν να φύγουν από το πλευρό των γονιών τους και είναι προσκολλημένα πάνω τους, ένα κατοικίδιο όπως ένα σκυλί καθιστά τα πράγματα ευκολότερα.

Για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα ζώο συντροφιάς, να θυμούνται ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι άμεσα, αλλά μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved