Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για εγκύους: Τι να φάτε, τι να φορέσετε και τι να αποφύγετε

Η κύηση δεν είναι λόγος, για να απόσχετε από τις απολαύσεις, που το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να σας προσφέρει.

Μενέλαος Λυγνός
Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για εγκύους: Τι να φάτε, τι να φορέσετε και τι να αποφύγετε

Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, αλλά με μέτρο!

Όμως φροντίστε τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι καλά πλυμένα ή μαγειρεμένα, ενώ καλά μαγειρεμένο συνιστάται να είναι και το κρέας.
Προσέξτε και την ποσότητα, αλλά και το είδος του φαγητού, που θα καταναλώσετε, αφού η δυσπεψία καραδοκεί….
Γλυκό δεν απαγορεύετε να φάτε – εκτός αν έχετε πρόβλημα με το σάκχαρό σας – αλλά μην «εκτροχιαστείτε».
Σε κάθε περίπτωση έχετε πάντα κατά νου, πως δεν συνιστάται να αυξήσετε υπερβολικά το βάρος σας στην εγκυμοσύνη.

Ντυθείτε άνετα!

Αν βρίσκεστε σε αρχόμενα στάδια της κύησης και η κοιλιά δεν έχει αρχίσει ακόμα να φαίνεται, τότε δεν υπάρχουν ουσιαστικοί περιορισμοί στο ντύσιμο, μπορείτε να φοράτε κατά βάσιν ό,τι σας αρέσει.
Όσο όμως προχωρά η κύηση και η κοιλιά μεγαλώνει, ίσως να πρέπει να ξανασκεφθείτε, το αν είναι σκόπιμο να φορέσετε το στενό μαύρο φορεματάκι, που τόσο σας πάει… Επιλέξτε άνετα ρούχα, που δεν πιέζουν την κοιλιά σας. Ευτυχώς, οι ενδυματολογικές επιλογές δεν λείπουν. Μπορείτε να βρείτε όμορφα ρούχα για όλα τα στάδια της κύησης.
Αν επιλέξετε να φορέσετε παντελόνι, φροντίστε να μην έχει λάστιχο, που να πιέζει στους αστραγάλους. Τα παντελόνια αυτά παρεμποδίζουν την επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα και επιτείνουν το οίδημα, που είναι τόσο συχνό κατά την κύηση στην περιοχή εκείνη.
Επίσης, αν ανήκετε σε αυτές – τις όχι λίγες εγκύους, είναι αλήθεια – που έχουν πρησμένα πόδια κατά την εγκυμοσύνη, επιλέξτε παπούτσια, που είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα.
Τα τακούνια σε προχωρημένη κύηση δεν είναι μια ενδεδειγμένη επιλογή, αφού αφενός δεν είναι κατάλληλα για πόδια οιδηματώδη, αφετέρου αυξάνουν την πιθανότητα να έχετε κάποια ανεπιθύμητη πτώση, ειδικά τώρα, που η αίσθηση της ισορροπίας σας δεν είναι αυτή, που ήταν.
Οίδημα όμως κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να εμφανιστεί και στα χέρια. Το οίδημα αυτό σαν αποτέλεσμα έχει αρκετές κυοφορούσες να παραπονιούνται για την εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Επομένως, αποφύγετε τις μπλούζες και τα πουκάμισα, με λάστιχο στα μανίκια, αφού σφίγγουν τον καρπό και επιτείνουν το τοπικό οίδημα. Έτσι ενδέχεται να ενταθούν και τα ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

egimosini ta xristougenna 1

Ο καλλωπισμός επιτρέπεται, αλλά με κάποιους περιορισμούς…

Μία γιορτινή εμφάνιση προϋποθέτει και τον ανάλογο καλλωπισμό.
Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα δακτυλίδια, ειδικά αν είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αφού είναι πιθανό αυτά να «κολλήσουν» στα ελαφρώς πρησμένα δάκτυλά σας και να είναι δύσκολο – και οδυνηρό – να τα αφαιρέσετε.
Επίσης και τα πολύ στενά βραχιόλια και περικάρπια δεν συνιστώνται, γιατί – όπως και το λάστιχο στα μανίκια – δεν αποκλείεται να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία στα χέρια σας, κάτι που θα οδηγήσει σε επιδείνωση της συμπτωματολογίας του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
Όσον τώρα αφορά το βάψιμο των μαλλιών στην εγκυμοσύνη, αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, που να καταδεικνύουν την ασφάλειά του στην κύηση, φαίνεται πως οι σχετική κίνδυνοι δεν είναι μεν ανύπαρκτοι, αλλά μάλλον περιορισμένοι. Σε κάθε περίπτωση δεν συνιστάται να βάψετε τα μαλλιά σας στο πρώτο τρίμηνο, οπότε και το κύημα είναι πιο «ευαίσθητο», ενώ σε ύστερα στάδια της κύησης σε γενικές γραμμές πιο ακίνδυνες θεωρούνται οι ανταύγειες.
Αντίστοιχα, ούτε το μανικιούρ και το πεντικιούρ φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο το έμβρυο, αν και τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία είναι σαφώς ελλιπή. Πάντως καλό θα ήταν, όταν βάφετε τα νύχια σας, αυτό να γίνεται σε ευάερο χώρο, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες εισπνοής των αναθυμιάσεων, από τις διάφορες βαφές.

egimosini ta xristougenna 3

Τι γίνετε με τα ταξίδια;

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, οπότε τα ταξίδια ειδικά στα αρχικά στάδια της κύησης δεν απαγορεύονται, εκτός αν υπάρχουν αντενδείξεις, όπως εμφανής αιμορραγία από τον κόλπο και γενικότερα συμπτώματα επαπειλούμενης αποβολής.
Γενικά, μπορείτε – πάντα υπό προϋποθέσεις και μετά από ενημέρωση του ιατρού σας – να ταξιδεύετε τόσο με το αυτοκίνητο, όσο και με το αεροπλάνο, το πλοίο ή ακόμα και το τρένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Φυσικά, τα ταξίδια αντενδείκνυνται, αν υφίστανται πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, καθώς και αν η κύηση είναι ιδιαίτερα προχωρημένη.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved