Ομφάλιος λώρος: ο μαγικός δεσμός μητέρας και παιδιού μέσα από φωτογραφίες (pics)

Ο ομφάλιος λώρος είναι ο μαγικός δεσμός που ενώνει μια μητέρα με το παιδί της. 

Ομφάλιος λώρος: ο μαγικός δεσμός μητέρας και παιδιού μέσα από φωτογραφίες (pics)

Από αυτόν ένα έμβρυο τρέφεται, αναπνέει και γενικότερα λαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ένα μωρό για να αναπτυχθεί.

Για όσες και όσους δεν το γνωρίζετε ο μέσος όρος ενός ομφάλιου λώρου είναι περίπου από 50 μέχρι 60 εκατοστά και το μήκος αυτό κυμαίνεται από 19 έως 130 εκατοστά.

Οι περισσότεροι ομφάλιοι λώροι περιστρέφονται και κουλουριάζονται καθώς μεγαλώνουν γι'αυτό και κάποιες φορές (λόγω μήκους και λόγω συστροφής) ο ομφάλιος λώρος μπορεί να μπερδευτεί.

Αυτό είναι και κάτι που φοβούνται οι περισσότερες μαμάδες. Μην τυλιχθεί ο ομφάλιος λώρος γύρω από το λαιμό του παιδιού τους.

Τι άλλο όμως δεν γνωρίζετε για τον ομφάλιο λώρο;

Ότι είναι γεμάτος με μία γέλη που ονομάζεται Wharton και προστατεύει τις φλέβες και τις αρτηρίες και ότι δεν έχει νεύρα.

Όσο για το πότε πρέπει να κοπεί;

Συνήθως και σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog, Μενέλαο Λυγνό, μπορεί να κοπεί 1 έως 3 λεπτά μετά τον τοκετό, καθώς είναι μία πρακτική επωφελής για το νεογνό, η οποία δεν συνδέεται με κινδύνους για τη μητέρα και η ευρεία χρήση της συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αν μείνει περισσότερη ώρα;

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός αναφέρει: «Η απολίνωση του ομφάλιου λώρου γίνεται άμεσα, προκειμένου το νεογνό να περιέλθει τάχιστα στη φροντίδα του εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη φροντίδα του. Ως λαογραφικό και μόνο στοιχείο αξίζει να αναφέρουμε τον λεγόμενο τοκετό του λωτού (lotus birth). Η συνήθεια αυτή εφαρμόζεται από κάποιους λαούς και συνίσταται στην αρχή της μη απολίνωσης του ομφάλιου λώρου. Στις περιπτώσεις αυτές ο πλακούντας καλύπτεται με διάφορα βότανα, αλλά παραμένει συνδεδεμένος με το νεογνό μέσω του ομφάλιου λώρου μέχρι ο λώρος να αποκολληθεί μόνος του από το νεογνό. Η πρακτική αυτή είναι, ευτυχώς, σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες και συνδέεται με σοβαρότατες λοιμώξεις του νεογνού, καθότι ο πλακούντας, ο οποίος σταδιακά αποσυντίθεται απελευθερώνει βλαβερές ουσίες».

Δείτε στη gallery που ακολουθεί, φωτογραφίες με το «θαύμα» που βοηθά ένα μωρό να αναπτυχθεί

πηγή φωτογραφιών: Monet Nicole / Instagram hashtag #umbilicalcords

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved