Πώς θα μάθουν τα παιδιά να τρέφονται σωστά; Μα φυσικά από «το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής»

Η διατροφή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς!

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς θα μάθουν τα παιδιά να τρέφονται σωστά; Μα φυσικά από «το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής»

Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Παιδικό Μουσείο και να δω από κοντά το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής», που ως στόχο έχει να μάθουν τόσο οι μικροί του επισκέπτες, όσο και οι μεγαλύτεροι, τα πάντα γύρω από την υγιεινή και την ισορροπημένη διατροφή.

20181212 091413

Μαζί με εμένα, τις δράσεις παρακολούθησε και το 20ο Δημοτικό σχολείο Αττικής. Τα παιδιά κατενθουσιασμένα έφτασαν στον χώρο του Παιδικού Μουσείου, έβγαλαν τα μπουφάν τους και η υπεύθυνη του προγράμματος τα οδήγησε σε ένα χώρο λίγο πριν μπουν στο έκθεμα.

Κάθε παιδί, έγραψε το όνομά του σε ένα αυτοκόλλητο και το κόλλησε στην μπλούζα του. Έπειτα, αφού συστηθήκαμε, μοιράστηκαν στα παιδιά διάφορα τρόφιμα από κάθε ομάδα της διατροφικής πυραμίδας.

20181212 093128

Μπουκάλια με γάλα και λάδι, αβγά, κόκκινο κρέας, ψάρια, τυρί, ψωμί, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

20181212 093452

Από τα παιδιά ζητήθηκε να ομαδοποιήσουν τα τρόφιμα που κρατούσαν στα χέρια τους και έπειτα να τα τοποθετήσουν στην διατροφική πυραμίδα που έφτιαξαν τα ίδια στο πάτωμα.Σε αυτό είχαν ως βοήθεια το εκπαιδευτικό έντυπο «Το ΑΒητάρι της διατροφής».

20181212 095008

Το έντυπο αυτό διανέμεται σε κάθε παιδί που επισκέπτεται το έκθεμα και εναλλάσσεται ανά εποχή. Μέσα από αυτά τα εκπαιδευτικά έντυπα, κάθε παιδί μπορεί να μάθει και να ανακαλύψει την εποχικότητα αλλά και την εντοπιότητα των τροφών, να διακρίνει τις κατηγορίες των τροφίμων, να εμπλουτίσει τις διατροφικές του συνήθειες και να αναπτύξει το αίσθημα του ενεργού και υπεύθυνου καταναλωτή. Το έντυπο έχει σχεδιαστεί από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με την επιστημονική συνδρομή του Ινστιτούτου Prolepsis και την υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος.

20181212 091138

Αφού τα παιδιά ετοίμασαν τη διατροφική πυραμίδα -με τη βοήθεια του εντύπου που και εσείς αν θέλετε μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος- έφτιαξαν μια λίστα με τρόφιμα που θα έπρεπε να καταναλώσουν σε μια μέρα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το παιχνίδι! Άλλα παιδιά ανέλαβαν τον ρόλο των εργαζομένων του σουπερμάρκετ και άλλα τον ρόλο των πελατών.

Ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπεις τις χαμογελαστές φατσούλες και τα σηκωμένα χέρια των παιδιών. Φώναζαν και ζητούσαν να γίνουν ιχθυοπώλες, κρεοπώλες, ταμίες και πελάτες.

20181212 101745

Αφού οι ρόλοι μοιράστηκαν και οι «εργαζόμενοι» πήγαν στο πόστο του σουπερμάρκετ για να ξεκινήσουν τη βάρδια τους, οι «πελάτες» με τις λίστες στα χέρια έφυγαν «βουρ» για το έκθεμα που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Παιδικού Μουσείου.

20181212 104039

Το έκθεμα έχει σχεδιαστεί από διεπιστημονική ομάδα και ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες παιδαγωγικές και μουσειολογικές αρχές με την υπογραφή αξιοπιστίας των ανθρώπων της ΑΒ Βασιλόπουλος και του Παιδικού Μουσείου.

20181212 090856
20181212 090907
20181212 090951

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες μας αποτελεί μια μικρογραφία ενός σουπερμάρκετ. Κρεοπωλείο, φούρνος, γαλακτοκομικά προϊόντα, ιχθυοπωλείο, μανάβικο, χώρος εργαζομένων και ταμείο περιμένουν τα παιδιά για να απολαύσουν το παιχνίδι τους, να μάθουν και να ανακαλύψουν μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες, τη διατροφική αξία των τροφίμων, να αλληλοεπιδράσουν, να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν χειροπιαστές εμπειρίες γύρω από την υγιεινή διατροφή και την αγωγή του καταναλωτή.

20181212 090848
20181212 091014

Τα παιδιά έπαιξαν, διασκέδασαν και πάνω από όλα πέρασαν υπέροχα. Όλα τους στο τέλος έλεγαν στους δασκάλους τους πόσο όμορφα ήταν όλα και πως από εδώ και πέρα τη λίστα και τα ψώνια για το σπίτι δεν θα τα κάνει μόνο η μαμά αλλά θα βοηθούν και τα ίδια.

20181212 100533

Εγώ ως μαμά πάλι, εντυπωσιάστηκα από όλα αυτά. Είναι υπέροχο να βλέπεις πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και προάγουν την ισορροπημένη διατροφή καθώς και την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά στις μικρότερες ηλικίες. Η ΑΒ Βασιλόπουλος, με το βλέμμα στραμμένο στις γενιές του αύριο, κατάφερε να θέσει τα θεμέλια ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά μας την αξία της υγιεινής διατροφής.

20181212 102038

Από την πλευρά μου θα πω ένα μεγάλο «Μπράβο» για όλη αυτή την ενέργεια και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να υλοποιηθεί.

Όσοι γονείς και εκπαιδευτικοί ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής», δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε από τους υπευθύνους του Μουσείου. Καθημερινά πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας από 3 έως 12 ετών (Τετάρτη 11:00 – 19:00, Πέμπτη έως Κυριακή 11:00- 15:00), και τα Σαββατοκύριακα από οικογένειες και εξωσχολικές ομάδες.

Τι γίνεται όμως, με τα παιδιά που δεν μένουν στην Αθήνα και ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας;

Για όλα αυτά τα παιδιά υπάρχει η Μουσειοσκευή.

Η μουσειοσκευή «Το ΑΒητάρι της διατροφής», απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων. Πρόκειται ένα εκπαιδευτικό κουτί με αντικείμενα και ιδέες για επιμέρους εκπαιδευτικά προγράμματα που ταξιδεύουν σε οποιονδήποτε χώρο «φιλοξενούνται» παιδιά.

ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ3

Μέσα στη μουσειοσκευή κανείς, μπορεί να βρει έξι ενότητες. Σε κάθε ενότητα προτείνονται επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες βιωματικού και ερευνητικού χαρακτήρα. Οι ενότητες είναι:

  • Τροφή και διατροφή
  • Μεσογειακή διατροφή
  • Το ταξίδι των τροφίμων
  • Ο άνθρωπος και τα τρόφιμα
  • Αγορά και οικολογία
  • Τρόφιμα και... λόγος
ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ 1

Αξίζει να γνωρίζετε ότι: Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς η μουσειοσκευή διακινείται σε 8 σχολεία, με την καθεμία να αξιοποιείται περίπου από 500 μαθητές και μαθήτριες!

Ελπίζω να επισκεφθείτε το Παιδικό Μουσείο και το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής». Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη ενώ οι δηλώσεις για τα προγράμματα στα οποία απαιτείται δήλωση συμμετοχής γίνονται την ίδια μέρα στην υποδοχή του Μουσείου. (Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ)

Εγώ θα το επισκεφθώ σίγουρα ξανά μαζί την κόρη μου και μερικές φίλες της.

Πού ξέρετε; Ίσως και να συναντηθούμε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved