Πάρκο Τρίτση: Η οικογενειακή βόλτα που πρέπει να κάνετε (pics)

Το γνωρίζετε όλοι, πόσοι όμως από εσάς το έχετε επισκεφθεί;

Πάρκο Τρίτση: Η οικογενειακή βόλτα που πρέπει να κάνετε (pics)

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας ανεκτίμητος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Που βρίσκεται - Πώς θα πάτε

Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στη Δυτική Αθήνα, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιλίου και σε γειτνίαση με το Δήμο Αγίων Αναργύρων- Καματερού,
περιοχή με υψηλή οικιστική πυκνότητα, όπου ζει το 25% του συνολικού πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής και με έλλειψη ελεύθερων χώρων αφού η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανέρχεται μόλις σε 1,3 τ.μ..

Η έκτασή του χωροθετείται ανάμεσα σε δύο βασικές οδικές αρτηρίες, στη λεωφόρο Δημοκρατίας ανατολικά και λεωφόρο Φυλής δυτικά, οι οποίες οδηγούν προς Μενίδι και Φυλή.Το Πάρκο βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου το οποίο σχηματίζεται στη συμβολή του ποταμού Κηφισού και του παραπλησίου ρέματος των Λιοσίων. Η ευρύτερη περιοχή περιβάλλεται βόρεια από το Ποικίλο Όρος και την Πάρνηθα.

Το Πάρκο είναι προσβάσιμο από πέντε εισόδους. Στα ανατολικά από τη λεωφόρο Δημοκρατίας και την οδό Μουστακλή (κάθετος στη λεωφόρο Δημοκρατίας), στα δυτικά από τις δύο εισόδους επί της λεωφόρου Φυλής και στα νότια από την οδό Μπίμπιζα.

Τι θα δείτε

Η μεγάλη ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει τη βλάστηση στο Πάρκο το καθιστά τόπο σημαντικής βιοποικιλότητας. Όπως διαβάζουμε στο parkotritsis.gr σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί 389 φυτικά είδη που αναπτύσσονται στο Πάρκο από τα οποία τα 311 είναι αυτοφυή. Η φυσική βλάστηση χαρακτηρίζεται από δάση χαλέπιας πεύκης που καλύπτουν τη νότια και ανατολική πλευρά καθώς και το βόρειο τμήμα των λόφων.

Η βλάστηση του Πάρκου Τρίτση, οι λίμνες γλυκού νερού και η γεωγραφική του θέση (ιδανική για τα μεταναστευτικά πουλιά και όσα διαχειμάζουν εκεί ) το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα για αυτά και στις τέσσερις εποχές του έτους. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί από την Ορνιθολογική Εταιρεία 182 είδη πουλιών, όταν σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής ο αριθμός των ειδών δεν ξεπερνά τα διακόσια. Πολλά είδη πουλιών μένουν στο Πάρκο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, άλλα ξεχειμωνιάζουν ή σταθμεύουν κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. Χαλκόκοτες,βαλτόπαπιες, σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνοι, αλκυόνες, τσίχλες, σπίνοι, καρδερίνες, τσαλαπετεινοί, κοτσύφια, γκιώνηδες, φαλαρίδες, γλαρόνια, λευκοσουσουράδες, παπαγάλοι καθώς και αρπακτικά όπως ο πετρίτης και το ξεφτέρι, είναι μερικά από τα είδη που βρίσκουν καταφύγιο και τροφή στο Πάρκο.

Εκτός από τα πουλιά, το Πάρκο φιλοξενεί στις λίμνες του ψάρια όπως κυπρίνοι, κουνουπόψαρα, χρυσόψαρα, αμφίβια όπως, λιμνοβάτραχοι, πρασινόφρυνοι και ερπετά όπως νεροχελώνες. Στα πυκνά χόρτα, στους θάμνους και στις καλλιέργειες συναντώνται διάφορα είδη θηλαστικών και ερπετών όπως τρανόσαυρες, κρασπεδοχελώνες, σκατζόχοιροι και αρουραίοι ενώ σε όλη την έκταση του Πάρκου ζει μεγάλος αριθμός νυχτερίδων και πεταλούδων.

Ο υγροβιότοπος (λίμνες) στο Πάρκο

Έξι τεχνητές λίμνες, στη θέση νερόλακκων που σχηματίστηκαν από εποχιακά ρεύματα στο παρελθόν, εξελίχθηκαν σε ένα σημαντικό τεχνητό υγροβιότοπο μεγάλης οικολογικής αξίας για την ύπαρξη και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο αστικό περιβάλλον και αποτελούν σήμερα το κυρίαρχο στοιχείο του Πάρκου. Πέντε από τις λίμνες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Πάρκου ενώ η έκτη στο νότιο τμήμα του. Οι λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα σύστημα καναλιών το οποίο σχεδιάστηκε με την προοπτική της ανακύκλωσης του νερού μέσω της υδραυλικής εγκατάστασης του αντλιοστασίου μεταφοράς νερού από τη νότια λίμνη προς το βόρειο σύστημα λιμνών. Οι λίμνες λειτουργούν σαν λεκάνες κατακράτησης του νερού για την τροφοδοσία της βλάστησης και της πανίδας. Υδροχαρή φυτά, όπως νεροκάλαμα, λυγαριές, πικροδάφνες, αναπτύχθηκαν στις όχθες και μέσα στο νερό και αποτελούν ενδιαίτημα πλούσιας πανίδας και ιδιαίτερα ορνιθοπανίδας.

Μία βόλτα δεν αρκεί για να εξερευνήσετε το Πάρκο. Γι΄αυτό και είναι σίγουρο ότι μετά την πρώτη σας επίσκεψη θα επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Info

Τηλ: 30 210 2323163 -181
Σπύρου Μουστακλή 23, 131 21, Ίλιον - Αθήνα
Το Πάρκο είναι ανοικτό και προσβάσιμο όλο το 24ωρο, με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πάρκο καθώς και για τις δράσεις και εκδηλώσεις που οργανώνονται κατά καιρούς μπορείτε να βρείτε στο www.parkotritsis.gr

Φωτό: Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" (facebook)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved