Ο Μοχέντ Αλτράντ στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο από τις εκδόσεις Καλέντη

Παρουσίαση του βιβλίου «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο».

Ο Μοχέντ Αλτράντ στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο από τις εκδόσεις Καλέντη

Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο Μαρούσι, ο επιφανής Γάλλος επιχειρηματίας και συγγραφέας, Μοχέντ Αλτράντ, καθήλωσε με την απλότητα και την ειλικρίνειά του τους προσκεκλημένους - ανάμεσά τους και πολλούς φοιτητές του Κολλεγίου - στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη. Το βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία της ζωής του συγγραφέα και στις εμπειρίες ενηλικίωσής του, τιμήθηκε με το βραβείο Plum’ Adely (2003) και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μετάφρασης 2018 από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας (Ε.Ε.Μ.Λ.), ενώ προτείνεται ως ανάγνωσμα στα σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Ο Πρόεδρος του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για το Κολλέγιό μας, καθώς μας τιμά με την παρουσία του ο κύριος Μοχέντ Αλτράντ, ένας ξεχωριστός άνθρωπος και συγγραφέας, ένας άνθρωπος που δεν σταμάτησε ποτέ να κοιτάζει ψηλά. Από την πρώτη στιγμή που η κυρία Ιωαννίδου Καλέντη μας μίλησε για την πρόθεσή της να διοργανώσει την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του, εκφράσαμε την επιθυμία να φιλοξενήσουμε την εκδήλωση στον χώρο μας, καθώς πρώτο και κύριο μέλημα του Κολλεγίου μας, εκτός από την άρτια επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών μας, είναι να τους εμφυσήσουμε την πεποίθηση ότι η γνώση, σε συνδυασμό με την τόλμη να κυνηγήσεις το όνειρό σου, είναι τεράστια δύναμη! Και τι καλύτερο, από το να γνωρίσουν από κοντά έναν άνθρωπο που η ζωή και το συγγραφικό του έργο αποπνέουν αξίες όπως η μάθηση, το θάρρος, η αγωνιστικότητα, η φιλοδοξία να μην αφήνεσαι στην αρχική σου μοίρα, η επιμονή και η υπομονή να πετύχεις όποια και αν είναι η καταγωγή σου.»

«Θα ήθελα να σταθώ σε κάποια μηνύματα που προσπάθησα να περάσω μέσα από αυτό το βιβλίο, με πρώτο ότι στη ζωή όλα είναι πιθανά, όλα είναι εφικτά αν ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο», είπε ο κ. Αλτράντ. «Ένα δεύτερο μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι ότι για να στηρίξουμε τη ζωή μας, πρέπει να ρισκάρουμε, δεν πρέπει να φοβηθούμε το ρίσκο. Κι εγώ το πήρα αυτό το ρίσκο... Και άξιζε...». Στη συνέχεια, ο κ. Αλτραντ μίλησε για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη μοίρα του, για το γεγονός ότι μέσα σε μια ζωή γεμάτη δυσκολίες υπάρχει πάντα μια ελπίδα και αυτή την ελπίδα πρέπει να την αδράξουν όλοι. «Αυτή η ελπίδα είναι το σχολείο, η μάθηση…» είπε χαρακτηριστικά. Και αναφερόμενος στον Μαγιούφ, τον ήρωα του βιβλίου του, υπογράμμισε: «Μιλάμε για έναν ήρωα που απεχθάνεται να του λένε τι πρέπει να καταλάβει ... γιατί αυτός θέλει να καταλάβει τα πάντα μόνο με τον δικό του τρόπο… Και αυτό το παιδί ως εκ θαύματος στην ηλικία των 16-17 χρονών αφήνει τη χώρα του και πηγαίνει σε μια άλλη, με διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα… Το πολιτισμικό σοκ που υφίσταται είναι πολύ ισχυρό. Πώς μπορούμε να ενταχθούμε μέσα σε μια νέα κοινωνία σε μια νέα πραγματικότητα; Εδώ αναδεικνύεται η καθοριστική σημασία της αποδοχής του άλλου, της αποδοχής του διαφορετικού…Στις μέρες μας αυτό είναι περίπλοκο. Ελπίζω όμως ότι ο άνθρωπος θα επανέλθει στη λογική. Θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον, γιατί ό άλλος είμαι εγώ… μπορεί να ξεκινήσουμε κάτι μόνοι μας, αλλά χωρίς τον άλλον δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα πολύ μεγάλο. Όπως στη ζωή, έτσι και στην επιχείρηση, τίποτα μεγάλο δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι.

Την επιχείρηση τη στήνει ένας άνθρωπος, για να μεγαλουργήσει όμως χρειάζεται τη συμπόρευση όλων...». Και κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Η ζωή είναι εξ ορισμού μικρή και μπορούμε να διαρκέσουμε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη. Για να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, οφείλουμε να κάνουμε καλά πράγματα για μας, αλλά και για τους άλλους. Και όταν τα κάνουμε, κάποτε θα μας το ανταποδώσουν. Χαίρομαι που η κυρία Ιωαννίδου θέλησε μέσα από την ελληνική έκδοση του βιβλίου μου να στηρίξει τα καρκινοπαθή παιδιά. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε ικανοί για το καλό, όλοι είμαστε ικανοί για μεγάλα επιτεύγματα, επαγγελματικά, οικονομικά, προσωπικά... Μπορούμε να ξεκινήσουμε από πολύ μακριά και να φτάσουμε πολύ ψηλά. Θα ήθελα να προσφέρω σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας αυτό το βιβλίο για να τους μεταφέρω αυτά τα μηνύματα. Σας ευχαριστώ για την όμορφη αυτή υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Θα φύγω από τη χώρα σας με τις πιο όμορφες εικόνες.»

Η κα Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, εκδότρια, ανέφερε στην ομιλία της: «Με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού επέλεξα να εκδώσω αυτό το βιβλίο διότι τα μηνύματα που στέλνει είναι πολλά και θα εμπνεύσει πολλούς εφήβους και ενήλικες, ώστε όταν θέτουν στόχους να μη σταματούν μπροστά στα εμπόδια, μέχρι να τους εκπληρώσουν... Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το μαγικό φίλτρο που διαθέτει αυτό το βιβλίο, ώστε να σε κάνει να αποκτήσεις υψηλή αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίζεις κατάματα τον φόβο και να τον ξεπερνάς, έχοντας πίστη στον εαυτό σου και στις ικανότητες σου... Διαβάζοντας το «Μπανταουί, το παιδί από την έρημο», ένιωσα πιο δυνατή και πιστεύω πως έτσι θα νιώσουν όσοι διαβάσουν το βιβλίο.»

Για το βιβλίο, μίλησαν και ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, συγγραφέας και εικαστικός και ο κ. Νικόλαος Κούκης, φιλόλογος – ιστορικός, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος, κ. Γιάννης Σκάλκος. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κ. Τζωρτζίνα Έλληνα και η βουλευτής, κ. Σοφία Βούλτεψη.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα διατεθεί για την ενίσχυση του «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved