8 απλοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για τη δυσκολία του παιδιού να συγκεντρώνεται στο σχολείο

Φυσικά και η έλλειψη συγκέντρωσης στο σχολείο  είναι ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς.

8 απλοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για τη δυσκολία του παιδιού να συγκεντρώνεται στο σχολείο

Για να βρεθεί η ακριβής αιτία που το παιδί δεν συγκεντρώνεται στο σχολείο, θέλει σίγουρα χρόνο και υπομονή. Μπορεί να ευθύνονται πιο σοβαροί λόγοι όπως κάποια μαθησιακή δυσκολία που χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση ή οι λόγοι μπορεί να είναι πιο απλοί και διαχειρίσιμοι.

Δείτε παρακάτω κάποιους από αυτούς και αν υποψιάζεστε πως στην περίπτωση του παιδιού σας ευθύνεται κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες δοκιμάστε να κάνετε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα του ώστε να διαπιστώσετε αν τελικά ήταν όλα τόσο απλά.

Αλλαγή περιβάλλοντος

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην τάξη απλά γιατί βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια αλλαγή σχολείου ή για ένα διάστημα μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Δεν κατανοεί το περιεχόμενο

Αυτό που μπορεί να παρουσιάζεται ως έλλειψη συγκέντρωσης, μπορεί στην ουσία να είναι έλλειψη κατανόησης της ουσίας των μαθημάτων. Αυτή η έλλειψη κατανόησης οδηγεί τα παιδιά στην παραίτηση από την προσπάθεια να συγκεντρώνονται και επομένως να μένουν πίσω.

Δεν το «προκαλεί» το μάθημα

Για κάποια παιδιά, αυτό που διδάσκονται στην τάξη δεν είναι αρκετό για να τα παρακινεί και δεν το βρίσκουν ενδιαφέρον. Είτε γιατί το θεωρούν πολύ εύκολο, είτε γιατί θεωρούν ότι το μάθημα κυλάει πολύ αργά. Συμβαίνει σε πολλά παιδιά αυτό και φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να αποσπάται συνεχώς η προσοχή τους και έτσι να μην μπορούν να συγκεντρωθούν.

Εξωτερικοί παράγοντες αποσπούν την προσοχή του

Πολλές φορές η τάξη μπορεί να μην είναι το ιδανικό περιβάλλον για συγκέντρωση. Λίγο οι ψίθυροι μεταξύ συμμαθητών, λίγο η φασαρία της διπλανής τάξης ή ένας καθηγητής που δεν μπορεί να πειθαρχήσει τα παιδιά του, είναι αρκετοί λόγοι για να το κάνουν να μην μπορεί να παρακολουθήσει συγκεντρωμένος το μάθημα.

bigstock 198264751

Έλλειψη κινήτρου

Σε κάποιες περιπτώσεις το θέμα συγκέντρωσης που έχει το παιδί σας μπορεί να έχει να κάνει με την έλλειψη κινήτρου που μπορεί να οφείλεται φυσικά σε πολλούς παράγοντες.

Δεν συμβαδίζει με τον τρόπο εκμάθησης

Κάθε παιδί έχει διαφορετικό τρόπο που το βοηθά να μαθαίνει. Άλλα μαθαίνουν και συγκρατούν πιο εύκολα κοιτάζοντας κάτι, άλλα ακούγοντας το και άλλα κάνοντας το στην πράξη. Εάν η δασκάλα του σχολείου εστιάζει σε έναν μόνο τρόπο εκμάθησης, τότε το παιδί φυσικά και θα δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να κατανοήσει το περιεχόμενο των μαθημάτων.

Δεν τρέφεται και δεν κοιμάται σωστά

Η συνιστάμενη ποσότητα ύπνου που προτείνεται από τους ειδικούς είναι 8-19 ώρες για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Εάν δεν συμπληρώνει αυτές τις ώρες, δεν λαμβάνει και την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος του για να συγκεντρωθεί.

Το πρωινό παίζει επίσης έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Εάν αρνείται να φάει το πρωί και πηγαίνει νηστικό στο σχολείο, ο οργανισμός του δεν έχει πάρει το μήνυμα ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να συγκεντρωθεί.

"Κακή" οργάνωση

Ένα προχειρογραμμένο σημειωματάριο, μια ακατάστατη τσάντα ή ένας άστατος χώρος που διαβάζει σίγουρα δεν διευκολύνει την κατάσταση. Το να έρχεται ανοργάνωτο στο σχολείο, το κάνει να ξοδεύει χρόνο ψάχνοντας τα πράγματα του αντί να συγκεντρώνεται στο τι γίνεται στο μάθημα.

Και φυσικά όταν χάνει την αρχή, πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσει να παρακολουθήσει και να συγκεντρωθεί στην πορεία του μαθήματος.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved