Έτσι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Μυτούλες που τρέχουν. Αρκετό φλέμα. Βήχας. Φτέρνισμα. Καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας γονιός τακτικά, ειδικά όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο.

Έτσι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Δεν αρρωσταίνουν όμως όλα τα παιδιά τόσο τακτικά. Δεν έχουν όλα τα παιδιά μυτούλες που τρέχουν, ούτε βήχουν κάθε λίγο και λιγάκι. Και αυτό γιατί έχουν ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα προστατεύει από τυχόν ιώσεις, περισσότερο απ’ ό,τι τα παιδιά που δεν έχουν γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς όμως ένας γονιός μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του παιδιού του;

1. Διατροφή

Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μπορεί να καταστραφεί αν βομβαρδίζονται συνεχώς με τροφικές δυσανεξίες, πρόσθετα συντηρητικά και ζάχαρη.

Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί σε πολλές κλινικές δοκιμές ότι καταστέλλει την ανοσία. Για να ενισχυθεί λοιπόν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών θα πρέπει να ελαττώσετε τη ζάχαρη και να αυξήσετε τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς.

anosopoiitiko systhma paidiou ti prepei na kanoyn oi goneis gia na to enisxusoun 1

2. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται «καλοί» μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα. Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουν τη δουλειά των «καλών» βακτηρίων που υπάρχουν ήδη στο έντερό μας. Η ωφέλιμη δράση τους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επάγουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου μας.

3. Βοηθήστε τα να απαλλαγούν από το άγχος

Το καθημερινό άγχος των γονιών κάνει τα παιδιά να υποφέρουν. Το σώμα των παιδιών αντιδρά όπως και των γονιών στο άγχος και το στρες, διαταράσσοντας έτσι την κορτιζόλη τους και την αδρεναλίνη τους. Όταν αυξάνονται αυτές οι ορμόνες η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνεται.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται. Ο οργανισμός του πρέπει να μην είναι συνεχώς απασχολημένος. Θα πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα ώστε να διατηρούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενεργό.

4. Πρέπει να κοιμούνται καλά

Τα περισσότερα παιδιά δεν κοιμούνται όσο πρέπει. Ανάλογα με την ηλικία τα παιδιά χρειάζονται από 10 έως 14 ώρες ύπνου την ημέρα.

anosopoiitiko systhma paidiou ti prepei na kanoyn oi goneis gia na to enisxusoun 2

5. Να θυμάστε ότι ο πυρετός καταπολεμά οποιαδήποτε ίωση

Αν και αρκετοί γονείς πανικοβάλλονται όταν βλέπουν τα δέκατα στο θερμόμετρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι είναι ένα σημάδι και όχι απαραίτητα μια αυτού καθαυτού ίωση. Η αλήθεια είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας λειτουργεί καλύτερα όταν η θερμοκρασία του είναι υψηλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας για να ρίξετε τον πυρετό. Πάντα με τη συμβουλή του γιατρού σας, δίνετε την απαραίτητη δοσολογία αντιπυρετικού.

6. Συμπληρώματα και βότανα κάνουν θαύματα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού είναι η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος. Για τις αλλεργίες, το ιχθυέλαιο, η βιταμίνη C και οι τσουκνίδες κάνουν θαύματα.

πηγή: mindbodygreen.com

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved